Την απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά τη συζήτηση για το λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία δίνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο ίδιος ο επικεφαλής οικονομολόγος ερευνών του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που άνοιξε το θέμα με σχετική έκθεσή του.

Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα απέδωσε κάτω από τις προβλέψεις, με την παραγωγή να μειώνεται δραστικά, την ανεργία να αυξάνεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό να μην υποχωρεί όσο αναμενόταν. Σπεύδει να προσθέσει όμως ότι «το να συνδέει κανείς αυτό με τον σχεδιασμό του προγράμματος συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας η επίπτωση του πολλαπλασιαστή ελαχιστοποιήθηκε από άλλους απρόσμενους παράγοντες» γράφει στην «Κ» ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Ταμείου, το ελληνικό πρόγραμμα τροποποιήθηκε με την παρότρυνση του ΔΝΤ, με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δυο χρόνια και την αναδιάρθρωση των χρεών με τους ιδιώτες πιστωτές της (PSI).

O κ. Μπλανσάρ επιμένει ότι με δεδομένη τη θέση χρέους της Ελλάδας και τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί, όπου η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. «Για να διασφαλιστεί ότι η συρρίκνωση, να είναι κοινωνικά δίκαιη και έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη, είναι αναγκαίο να πληρώνουν οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το μέρος των φόρων που τους αναλογεί» υπογραμμίζει, ενώ δίνει και βάρος στην υπερπήδηση των βαθιά ριζωμένων αντιστάσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσα από την υψηλότερη παραγωγικότητα και όχι τις επώδυνες μισθολογικές περικοπές.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook