Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί έξι πολιτείες, ενώ 700.000 κατοικίες αντιμετωπίζουν το ψύχος χωρίς να διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ακυρώθηκαν πάνω από 5000 πτήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές προς και από τα τρία κύρια αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, ενώ συνολικά σε περίπου 25 εκατομμύρια ανέρχονται οι κάτοικοι που επηρεάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αυξάνονται τα θύματα
Τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που σχετίζονται με τη χιονοθύελλα: πέντε στο Κονέτικατ, από ένα σε Νέα Υόρκη και Μασαχουσέτη και δύο ακόμη στον Καναδά.

Η πλέον τραγική περίπτωση είναι αυτή της Μασαχουσέτης. Ενα 14χρονο αγόρι που βοηθούσε τον πατέρα του να απομακρύνουν το χιόνι μπροστά από το σπίτι τους, στη Βοστώνη.

\"Τουλάχιστον

Παγωμένο από το κρύο, μπήκε στο σκεπασμένο από χιόνι αμάξι και άναψε την μηχανή προσπαθώντας να ζεσταθεί. Το γεγονός όμως ότι το όχημα ήταν πλήρως καλυμμένο, οδήγησε το μονοξείδιου του άνθρακα από τα καυσαέρια μέσα στην καμπίνα και τελικα΄δηλητηρίασε το νεαρό.

Οταν τον εντόπισαν τα συνεργεία διάσωσης, δεν μπόρεσαν να πετύχουν την ανάνηψή του.

Η τοπική αστυνομία ερευνά άλλη μία περίπτωση θανάτου (την 10η), στην οποία ένας 20χρονος που βρέθηκε νεκρός μέσα στο όχημά του, εξετάζεται εάν έχασε από την ίδια αιτία τη ζωή του.

\"Τουλάχιστον

Εξάλλου, στο Πουκίπσι της Νέας Υόρκης μία 18χρονη παρέσυρε με το αυτοκίνητό της 74χρονο πεζό, που αργότερα υπέκυψε.

Μία 80χρονη γυναίκα που προσπαθούσε να καθαρίσει την είσοδο στο γκαράζ του σπιτιού της σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο στο Πρόσπεκτ του Κονέτικατ.

Αλλος ένας οδηγός, μόλις 30 ετών, έχασε τη ζωή του όταν το Ι.Χ. του βγήκε εκτός δρόμου, αλλά οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν εγγενή προβλήματα υγείας που προκάλεσαν το συμβάν.

Αναλυτικά η κατάσταση ανά Πολιτεία

\"Τουλάχιστον
Το Associated Press συγκρότησε μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που αντιμετώπισαν οι Πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά που επλήγησαν περισσότερο το Σάββατο από την χιονοθύελλα.

Κονέτικατ
Ενα μέτρο χιόνι σκέπασε πολλές περιοχές της Πολιτείας, παραλύοντας τον κρατικό μηχανισμό. Ο κυβερνήτης έκλεισε όλους τους δρόμους το Σάββατο μέχρι νωρίς το απόγευμα. Ακόμη και σωστικά συνεργεία που έψαχναν για εγκλωβισμένους, χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν τα ίδια.

\"Τουλάχιστον

Πέντε θάνατοι στην Πολιτεία φαίνεται να σχετίζονται με τον καιρό, με πιο προφανή την περίπτωση του Πρόσπεκτ, όπου μία νεαρή οδηγός παρέσυρε 80χρονη που φτυάριζε χιόνι έξω από το σπίτι της.

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 38.000 κατοικίες και επιχειρήσεις, με τον αριθμό να υποχωρεί στις 31.000 αργά το βράδυ.

Μέιν
Στο Πόρτλαντ σημειώθηκε νέο ρεκόρ ύψους χιονιού με 81 πόντους. Περίπου 12.000 κατοικίες και επιχειρήσεις ήταν στο σκοτάδι μέχρι αργά το απόγευμα, αλλά τη νύχτα οι περισσότερες συνδέσεις είχαν αποκατασταθεί.

\"Τουλάχιστον

Μάλιστα, στο Ράνγκλεϊ το… γιόρτασαν με μεγάλη παρέλαση snowmobile για φιλανθρωπικούς λόγους, στην οποία συμμετείχαν 157 οχήματα.

Μασαχουσέτη
Η Βοστώνη σκεπάστηκε με 60 και πλέον πόντους χιόνι, αλλά δεν έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του 2003.

Ενα νεαρό αγόρι έχασε τη ζωή του μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειας στην περιοχή του Ντόρτσεστερ, προσπαθώντας να ζεσταθεί σε ένα διάλειμμα από το καθάρισμα του χιονιού. Αιτία του θανάτου ήταν η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Ολες οι μαζικές μεταφορές πάγωσαν και το αεροδρόμιο του Λόγκαν παρέμεινε κλειστό.

\"Τουλάχιστον

Την ίδια ώρα, πάνω από 400.000 συνδέσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο αντιμετώπισαν πρόβλημα και σε μερικές περιπτώσεις έχουν ειδοποιηθεί ότι θα μήνουν στο σκοτάδι για ημέρες. Αργά τη νύχτα τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός αυτός υποχώρησε στις 308.000.

Οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο κακές ώστε για πρώτη φορά μετά τη φονική θύελλα του 1978, εκδόθηκε «ταξιδιωτική οδηγία» η οποία άρθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Η κίνηση αυτή κατά τις Αρχές βοήθησε να χρειαστούν μόλις 30 απεγκλωβισμοί από οχήματα σε όλη την περιοχή.

Νιου Χάμπσαϊρ
Η ισχυρή παλίρροια και οι θυελλώδεις άνεμοι το πρωί του Σαββάτου οδήγησαν τα κύματα να σαρώσουν πολλούς παραλιακούς δρόμους, αλλά χωρίς σημαντικές ζημιές ή θύματα.

Οι ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο παρέμειναν σε τριψήφιο αριθμό.

Νιου Τζέρσι
Η περιοχή γλίτωσε από το ισχυρότερο τμήμα της κακοκαιρίας και το χιόνι δεν ξεπέρασε το μισό μέτρο στις πιο βόρειες περιοχές της Πολιτείας.

Από την Παρασκευή λεωφορεία και τρένα είχαν τραβήξει χειρόφρενο, αλλά το Σάββατο λειτούργησαν ξανά, όπως και το αεροδρόμιο του Νιούαρκ, μετά τον καθαρισμό των αεροδιαδρόμων.

Οι διακοπές ρεύματος ήταν λίγες χιλιάδες και σχεδόν όλες αποκαταστάθηκαν μέχρι το ράδυ του Σαββάτου.

Νέα Υόρκη
Η αστυνομία χρησιμοποίησε snowmobiles για να προσεγγίσει εγκλωβισμένα ασθενοφόρα, πυροσβεστικές, άλλα οχήματα της αστυνομίας, εκχιονιστικά, καθώς και πολλά Ι.Χ. κυρίως στον αυτοκινητόδρομο προς το Λονγκ Αιλαντ.

Τα αεροδρόμια άνοιξαν εκ νέου και το ίδιο αναμένεται σήμερα για τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου ο αριθμός των διακοπών ρεύματος που δεν είχαν αποκατασταθεί είχε περιοριστεί στις 6.000 περίπου.

Δύο θάνατοι σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Στην πρώτη περίπτωση ένας 23χρονος ξέφυγε από δρόμο με το τρακτέρ του ενώ καθάριζε το χιόνι και καταπλακώθηκε από το όχημα, στην επαρχία Κολούμπια.

Στο Πουκίπσι, ένας 74χρονος παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα που βγήκε εκτός ελέγχου.

Οντάριο (Καναδάς)
Τρεις περιπτώσεις θανάτων συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες, στα νότια της Πολιτείας, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 350 τροχαία.

Στο Χάμιλτον, μία 80χρονη κατέρρευσε ενώ φτυάριζε το χιόνι και άλλοι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε τροχαία, εκ των οποίων το ένα ήταν καραμπόλα.

Στο αεροδρόμιο του Τορόντο ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις, κυρίως επειδή ήταν κλειστά τα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Ρόουντ Αϊλαντ
Περίπου 180.000 ήταν οι διακοπές ρεύματος και οι εταιρείες προειδοποίησαν ότι θα αργήσουν να αποκαταστήσουν τις συνδέσεις, αν και μέχρι το βράδυ ο αριθμός είχε πέσει στις 129.000.

Το αεροδρόμιο του Γκριν έμεινε κλειστό και όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

Βέρμοντ (Καναδάς)
Αυτή η περιοχή επλήγη λιγότερο από το χιόνι και περισσότερο από τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με Σάρλοτ και Εσεξ διακόπηκαν.

Πάγωσαν οι βορειοανατολικές Πολιτείες
Το ύψος του χιονιού σε όλη την έκταση από τις Μεγάλες Λίμνες μέχρι τα παράλια του Ατλαντικού προσεγγίζει πλέον τουλάχιστον το ένα μέτρο (τρία πόδια ή 90 εκατοστά). Στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν άνεμοι ως 133 χλμ./ώρα.

Στα παράλια της Μασαχουσέτης εκκενώνονται οικισμοί στο Σαλισμπέρι και το Χάλ, καθώς οι αρχές φοβούνται ότι ο συνδυασμός της παλίρροιας και των ισχυρότατων ανέμων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες πλημμύρες. Τα κύματα αναμένεται να πλησιάζουν τα 9 μέτρα.

Η σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ χτύπησε από το πρωί της Παρασκευής τη Νέα Υόρκη, ξυπνώντας μνήμες από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι.

Στο Σάφολκ μάλιστα η αστυνομία χρησιμοποιεί πλέον και… snowmobile για να προσεγγίσει εγκλωβισμένα Ι.Χ. στους αυτοκινητοδρόμους. Πολλοί διανυκτέρευσαν μέσα στα οχήματά τους.

Στο επίκεντρο της χιονοθύελλας βρίσκονται Κονέτικατ, Ρόουντ Αϊλαντ και Μασαχουσέτη, με την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη χιονόπτωση τα 95 εκατοστά μέσα στο Μίλφορντ της πρώτης.

Η ταχύτητα με την οποία σωρρεύεται το χιόνι είναι εντυπωσιακή, όπως στο Στράτφορντ του Κονέτικατ, όπου ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυξάνεται το ύψος του κατά 12,5 πόντους ανά ώρα.

Τα 73,2 εκατοστά που καταγράφηκαν στο Πόρτλαντ του Μέιν ήταν ρεκόρ από το 1979 και έπεται συνέχεια, κατά τους μετεωρολόγους.

Εκλεισε πυρηνικό εργοστάσιο
Μία μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης «κατέβασε διακόπτες» αυτόματα λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στην περιοχή, από την χιονοθύελλα «Nemo».

Μόνο η απώλεια αυτής της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας άφησε τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Πάντως, η διεύθυνση του σταθμού έσπευσε να καθησυχάσει ότι δεν υπάρχει απειλή.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook