Σύμφωνα με απόφαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγου του νομού την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, αγρότες θα παρατάξουν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην εθνική οδό στον κόμβο προς Μεγάλα Χωράφια.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους

\”Συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας στο Ηράκλειο, που την Τετάρτη 13/2 θα παρατάξουν τα αυτοκίνητά τους στον κόμβο στη θέση Πεζά\”.

Ενάντια στο νέο φορολογικό που μας τσακίζει

ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές και τα απούλητα εσπεριδοειδή, στις τιμές κάτω του κόστους στα κτηνοτροφικά προϊόντα, για το πρόβλημα της δακοκτονίας στις ελιές και της ίωσης στα πρώιμα κηπευτικά, ενάντια στην αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ κ.α.

Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει το άσπρο-μαύρο και διατείνεται ότι δίνει μια σειρά παροχών στους αγρότες ενώ στην πραγματικότητα πετάει κάποια δήθεν ψίχουλα, που όχι μόνο δεν λύνουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά οδηγούν σε εξαθλίωση και ξεκλήρισμα τους αγρότες, αφού στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μηδενική παραγωγή, μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Ορισμένα πανελλαδικά ΜΜΕ επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ανακοινώσεις του αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τα αιτήματα των αγροτών, σε σύγκριση με άλλα τμήματα εργαζομένων. Είναι ψέμα και εμπαιγμός στον οποίο απάντησαν ήδη οι αγωνιζόμενοι αγρότες .

Η κοροϊδία είναι, ότι αφού κατήργησαν το αγροτικό ρεύμα, δηλώνουν τώρα ότι θα δώσουν φθηνό νυχτερινό ρεύμα από την 1η Ιούλη, ενώ θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Μάιο και Ιούλιο, καθώς και το χαράτσωμα των γεωτρήσεων. Πρόκειται για εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα, δείχνει ότι το Υπουργείο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Πετσοκόβεται το Πρόγραμμα Δημόσιων Έργων (ΠΔΕ) για τον αγροτικό τομέα. Επιμένουμε και ζητάμε άμεσα μείωση 30% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

Συνεχίζεται η κοροϊδία και με το αγροτικό πετρέλαιο, όπου ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν και αφορά στην επιστροφή για το 2012. Φτάνει πια η κοροϊδία! Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Προφανώς η κυβέρνηση είναι των εφοπλιστών και όχι των αγροτών…

Οσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ ο συντελεστής παραμένει μειωμένος στο 6% από το 11% που ήταν και ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης έφτασε σε σημείο να ανακοινώσει, ότι μετά την καταπολέμηση των πλαστών τιμολογίων μπορεί και να αυξηθεί το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες. Μιλάμε για ψίχουλα όπως και να έχει. Από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ οι αγρότες χάνουν 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αίτημά μας είναι να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Πρόκληση αποτελεί επίσης η αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και στη ρύθμισή τους, ενώ η εξάλειψη της υποθήκης για όσα δάνεια ξοφληθούν στο ύψος του 120% του χρέους είναι παραπάνω από κοροϊδία, αφού κανείς αγρότης δε θα έφτανε σε αυτό το σημείο, αν μπορούσε να πληρώνει έστω και τις ελάχιστες δόσεις των δανείων. Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες που δε θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις, στην ουσία θα χάσουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, αφού δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες να τα νοικιάζουν στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών.

Ως μέτρο εμφανίζονται και οι λεγόμενες εισοδηματικές ενισχύσεις – ψίχουλα (ντε μίνιμις) για τους κτηνοτρόφους, μιας και η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές έχουν λαμβάνειν στην πλειοψηφία τους 300 – 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δε φαίνεται ότι θα δοθεί τίποτα και η μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. ευρώ θα προσφερθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ζητάμε δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων.

Η κοροϊδία συνεχίζεται με την ίδρυση του λεγόμενου ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας που πιο πολύ αφορά σε ιδιώτες επιχειρηματίες παρά στους αγρότες. Φυσικά και δεν μας καλύπτουν οι εξαγγελίες για τις συντάξεις και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ.

Σαφέστατα δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, γιατί ούτε στο ελάχιστο βάζουν φρένο στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αγροτοπαραγωγών. Με το πρόσχημα της κρίσης βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας και μας αρπάζουν πάνω από 2 δις ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δεν ζητάμε ουσιαστικά ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση, τα αιτήματα μας είναι αμυντικά με την έννοια ότι ζητάμε να μην μας πάρουν ακόμη περισσότερα από την τσέπη\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook