Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και ακόμη μεγαλύτερες οι ανισοκατανομές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτών γιατρών σε ολόκληρη την χώρα, αλλά και στην Κρήτη.

Όπως προκύπτει από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει σύμβαση με ιδιώτες παιδιάτρους σε 19 νομούς της χώρας και ειδικότερα σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ημαθία, Καβάλα, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Πέλλα, Πρέβεζα, Ροδόπη, Φλώρινα, Χίο και Σέρρες, όπου υπάρχει σύμβαση με παιδοψυχίατρο.

Στη Λευκάδα δεν υπάρχει συμβεβλημένος καρδιολόγος, ενώ είναι καταγεγραμμένοι πέντε φυσικοθεραπευτές, στη Σάμο είναι καταγεγραμμένος ως συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ μόνο ένας γιατρός. Στην Τρίπολη συμβεβλημένος καρδιολόγος δεν υπάρχει, ενώ σε όλον τον νομό Αρκαδίας είναι καταγεγραμμένος ένας. Στη Λέσβο υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ κυτταρολόγος, αλλά όχι καρδιολόγος ή παιδίατρος.

Χωρίς συμβεβλημένο οφθαλμίατρο είναι 27 νομοί της χώρας, ενώ σύμβαση με αλλεργιολόγους έχει ο ΕΟΠΥΥ με μόνο 6 νομούς.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Κρήτη, οι μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται σε Ρέθυμνο και Λασίθι, όπου ενδεικτικά στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει ορθοπαιδικός, και στο Λασίθι παιδίατρος, ενώ στα Χανιά δεν υπάρχει οφθαλμίατρος.

Την Κυριακή 10/2 στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΥ κατα Νομό της Κρήτης υπήρχαν οι εξής ειδικότητες :

ΧΑΝΙΑ

\"\"
ΡΕΘΥΜΝΟ

\"\"
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

\"\"
ΛΑΣΙΘΙ

\"\"

Ως εκ τούτου, η ανορθολογική γεωγραφική κατανομή των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Προς το παρόν πάντως, τα «χέρια» του Οργανισμού είναι δεμένα, αφού όχι μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις, αλλά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, πρέπει να μειώσει τον αριθμό των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών κατά 10%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, ο αριθμός των γιατρών που διέθετε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 είναι 12.128 εκ των οποίων οι 6.626 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έχουν δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με πλαφόν επισκέψεων ασφαλισμένων ανά μήνα τις 150. Οι υπόλοιποι 5.502 είναι συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, με πλαφόν επισκέψεων 200 τον μήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook