Η Real Planet, ένθετο της εφημερίδας Real news, αποκαλύπτει ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προετοιμάζεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση δειγματοληπτικών σταθμών στον Ψηλορείτη, στην Κρήτη, προκειμένου να προβαίνει σε μετρήσεις των επικίνδυνων στοιχείων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τους βομβαρδισμούς.

Την πρωτοβουλία έχει ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπυρίδων Ραψομανίκης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, οι νότιοι  άνεμοι που φυσούν κάθε άνοιξη και μεταφέρουν σκόνη από τη Σαχάρα,  αυτή τη φορά ενδέχεται να μεταφέρουν ιδιαίτερα επικίνδυνους ρύπους, λόγω των χημικών συστατικών που έχουν απελευθερωθεί στο έδαφος της Λιβύης από τους βομβαρδισμούς.

 Σε μια τέτοια περίπτωση, η πρώτη περιοχή που θα πληγεί θα είναι η Κρήτη.

Οι ρύποι που εκπέμπονται από τους πυραύλους είναι άκρως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς περιέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως μόλυβδο και κάδμιο.

«Η περιβαλλοντική ζημιά θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν χτυπηθεί μια πετρελαιοπηγή ή κάποια βιομηχανική εγκατάσταση» επισημαίνει ο Σπυρίδων Ραψομανίκης.

 «Σ’ αυτή την περίπτωση πέρα από τα χημικά συστατικά που θα απελευθερωθούν στο έδαφος της Λιβύης, οι νότιοι άνεμοι που θα φυσήξουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης, θα φέρουν τα επικίνδυνα συστατικά στοιχεία στην πόρτα μας. Είμαστε σε επιφυλακή. Τις επόμενες ημέρες, θα στείλω αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα των βομβαρδισμών».