Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου σάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στ’ αστέρια διοργανώννει σήμερα Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου ημερίδα με θέμα: «Ουρανέ φίλε μακρινέ…»:Ατενίζοντας αστερισμούς μέσα από τον Μύθο και την Επιστήμη στις 19:00 στην Αίθουσα Ανδρόγεω.

Οι Έλληνες από πολύ νωρίς έστρεψαν το βλέμμα στον έναστρο ουρανό και τον «έντυσαν» με μύθους βασιζόμενοι στην παρατήρηση.

Οι αστερισμοί έχουν διττή ερμηνεία: από τη μια η επιστήμη της Φυσικής, η οποία ερμηνεύει επιστημονικά την ύπαρξη και τη θέση των αστερισμών στο στερέωμα και από την άλλη η επιστήμη της Φιλολογίας που επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τους μύθους και να εξετάσει το βαθύτερο νόημά τους.

Οι δύο οπτικές αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν γοητευτικές ιστορίες που μας συνεπαίρνουν και μας οδηγούν εκεί ψηλά, στην υπέρβαση, πέρα από τα ανθρώπινα.

Η εκδήλωση αναδεικνύει τη διεπιστημονική διάσταση του ουρανού μέσα από το βλέμμα ενός φυσικού και ενός φιλολόγου. Τις επιστήμες έρχεται να συμπληρώσει η τέχνη και οι μουσικές του Μ. Χατζηδάκι, οι οποίες μας ταξιδεύουν ως τις άκρες του ουρανού…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ Μέρος
18:45-19:00 Προσέλευση
19:00-19:30 Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης
«Ένας φυσικός μετράει τ’ άστρα»

Η θέα του νυκτερινού ουρανού –και τα αισθήματα που υποβάλλει– είναι μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες του είδους μας πάνω στον πλανήτη γη. Οι Έλληνες ήταν όμως ο πρώτος ανθρώπινος πολιτισμός που τόλμησε να κοιτάξει τον ουρανό και να μην βλέπει «εκεί πάνω» μόνο τους θεούς και τις θεότητές του αλλά και μια νομοκρατούμενη φύση. Και να αναζητά τους νόμους της. Χωρίς ποτέ να παύσει να «εποικίζει» τους ουρανούς με αξεπέραστους μύθους.
Ποια είναι η δική μας «σύγχρονη ματιά» στον έναστρο ουρανό; Τι βλέπει «εκεί πάνω» ο δικός μας πολιτισμός με τα χιλιάδες επίγεια και υπέργεια τηλεσκόπιά του; Είμαστε κι εμείς ένας πολιτισμός ικανός να «φτιάχνει» μεγάλα παραμύθια, όπως ο ελληνικός, ή μήπως η δική μας επιστήμη «ξεμάγεψε τον κόσμο» όπως την κατηγορούν; Ποιος είναι τελικά ο δικός μας σύγχρονος «μύθος» για το σύμπαν που μας περιβάλλει;

19:30-20:00 Βασίλης Βερτουδάκης, Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών
«Κοσμογονία και αστρονομία στην αρχαιοελληνική σκέψη. Από τη μυθολογία στη λογοτεχνία»

Η εισήγηση πραγματεύεται μερικούς βασικούς κοσμογονικούς και αστρονομικούς μύθους των αρχαίων Ελλήνων, όπως αυτοί αποτυπώνονται στα λογοτεχνικά τους κείμενα, κυρίως στη Θεογονία του Ησιόδου, σε αποσπάσματα των Προσωκρατικών και στους ποιητές της ελληνιστικής περιόδου. Επιχειρείται, επίσης, μια διασύνδεση της κοσμικής τάξης κατά τους Έλληνες με την ηθική της πόλεως και τη φιλοσοφική θεώρηση της ιστορίας.
20:00-20:15 Συζήτηση
20:15-20:30 Διάλειμμα

Β΄ Μέρος

Ο Γιάννης Ιδομενέως ερμηνεύει Μάνο Χατζιδάκι, στο πιάνο ο Θόδωρος Κοτεπάνος.
Μικρές αναγνώσεις ο Αντώνης Περαντωνάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook