Με όνομα άγνωστο στους περισσότερους, η Marine Turbine Technologies (MTT), είναι η εταιρεία που είχε, στην αλλαγή του αιώνα, παρουσιάσει την υπερμοτοσυκλέτα Y2K, με στροβιλοκινητήρα αεροπλάνου.

Η χρονική στιγμή της παρουσίασής της είχε συμβάλλει στην επιλογή και του ονόματος. Τότε κινητήρας ήταν ένας Rolls-Royce-Allison Μοντέλο 250 (από ελικόπτερο της Bell), με απόδοση 320 ίππων στις… 52.000 στροφές ανά λεπτό. Η Y2K επιτάχυνε από τα 0 στα 320 χ.α.ω. σε 5,4 δευτερόλεπτα!

Αντίθετα προς προηγούμενες κατασκευές, που χρησιμοποιούσαν την ώθηση του κινητήρα για να κινηθούν, το μοντέλο της ΜΤΤ χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα jet από ελικόπτερο, συνδεδεμένο με ένα -αυτόματο- κιβώτιο δύο σχέσεων. Από εκεί ένας άξονας τη μετέφερε στην αλυσίδα της τελικής μετάδοσης.

Η μοτοσυκλέτα κάθε άλλο παρά πέτυχε εμπορικά, κέρδισε όμως σημαντική δημοσιότητα, λόγω του ότι ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής και μοτοσυκλετιστής Jay Leno αγόρασε μία (για 185.000 δολάρια) για να κυκλοφορεί στο δρόμο, λιώνοντας τους προφυλακτήρες των αυτοκινήτων που περίμεναν γύρω του στα φανάρια!

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η Marine Turbine Technologies εξελίσσει τώρα τη δεύτερη έκδοση της στροβιλοκίνητης μοτοσυκλέτας της, υπό το όνομα Y2K 420R.

Βασική διαφορά είναι η αναβάθμιση του κινητήρα. Στο νέο μοντέλο είναι ένας Rolls-Royce C-20B με απόδοση 420 ίππων.

\"\"

Ανάλογα εκσυγχρονισμένες λεπτομέρειες είναι οι τροχοί και το φέρινγκ από ανθρακονήματα, οι «μοδάτες» ακτινικές δαγκάνες μπροστά και το ελαστικό 240 χιλ πίσω, αλά Ducati Diavel. Παρεμπιπτόντως υπάρχει και ABS, αν και ένα αλεξίπτωτο θα ήταν πιο κατάλληλο για την επιβράδυνση.

H μοτοσυκλέτα έχει λάβει έγκριση τύπου στις ΗΠΑ, ενώ σύντομα θα υποβληθεί στις ανάλογες δοκιμασίες της ΕΕ. Τον καιρό αυτό το πρωτότυπο βρίσκεται σε βρετανική αεροσήραγγα όπου ελέγχεται και διαμορφώνεται η αεροδυναμική του. Η ΜΤΤ ελπίζει ότι η πιστοποίηση θα επιβεβαιώσει τη μέγιστη ταχύτητα στα +420 χ.α.ω.

\"\"

Η επίσημη παρουσίαση του τέρατος αναμένεται προς το τέλος του 2013. Η ακριβής τιμή είναι άγνωστη, αλλά δεν θα είναι μικρότερη των 200.000 δολαρίων.

Δείτε στο βίντεο την πρώτη, «αργή» έκδοση της Y2K. Η νέα θα είναι 50% πιο ισχυρή…

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook