Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αναμένεται να σπάσουν οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα το 2013.

Αυτό, σύμφωνα με Τα Νέα, τονίστηκε στο ελληνορωσικό φόρουμ για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή 48 εκ των κορυφαίων tour operators της Ρωσίας.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο πρόεδρός του, Γιώργος Τσακίρης, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2012 τη χώρα μας επισκέφθηκαν συνολικά 875.000 Ρώσοι τουρίστες, πραγματοποιώντας 9,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (μέσος όρος παραμονής 11 νύχτες).

Επίσης, η δαπάνη ανά Ρώσο επισκέπτη ήταν 1.085 ευρώ (ανά ταξίδι), ενώ η ημερήσια δαπάνη ανήλθε, κατά μέσο όρο, στα 98 ευρώ. 

"Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά πράγματα για τη ρωσική αγορά, αλλά θα πρέπει να κάνει κι άλλα", τόνισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου των Ρώσων Tour Operators-ΑTOR, Μάγια Λουμίντζε, η οποία στην τοποθέτησή της διερωτήθηκε εάν η Ελλάδα σκοπεύει να αυξήσει τις βίζες πολλαπλών εισόδων στη χώρα, ώστε οι  Ρώσοι να επισκέπτονται την Ελλάδα και τον χειμώνα και παράλληλα εάν η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και τα προξενεία "θα ενισχυθούν με προσωπικό" για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν το αυξημένο ενδιαφέρον.  

Το σύνολο σχεδόν άλλωστε των Ρώσων tour operators ζήτησε να έχει άμεση και απευθείας πρόσβαση στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και στα προξενεία και όχι μέσω των 16 ιδιωτικών visa centers, γεγονός που επιβαρύνει την κάθε θεώρηση με το ποσό των 15-20 ευρώ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική που έχει η ρωσική τουριστική αγορά με κατεύθυνση την Ελλάδα, αναφέροντας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο για τη διεύρυνση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία.

Ανέφερε ταυτόχρονα ότι "όποιος θα αγοράζει κατοικία στην Ελλάδα, θα εξασφαλίζει αυτόματα και  άδεια παραμονής".

Βίζα σε 48 ώρες

Για το θέμα της βίζας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας των χορηγήσεων εντός 48 ωρών, καθώς και η κάλυψη μέσω των ιδιωτικών visa centers συνολικά 16 ρωσικών πόλεων.

Για το ζήτημα της απευθείας πρόσβασης επιφυλάχθηκε να απαντήσει εντός τριών εβδομάδων στο αίτημά των Ρώσων τουριστικών πρακτόρων, αφού πρώτα εξετάσει όλες τις παραμέτρους.

Επίσης, για ειδικές κατηγορίες ταξιδιωτών (επενδυτές, καλλιτέχνες κ.λ.π.) τόνισε ότι έχουν θεσπιστεί και χορηγούνται πλέον βίζες πολλαπλών εισόδων μεγάλης διάρκειας (έως 5 χρόνια), ενώ θα εξεταστεί η αύξηση των δικαιούχων με την προσθήκη και νέων κατηγοριών.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υφυπουργός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 που   θα αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προωθηθεί η πλήρης απελευθέρωση των διαβατηρίων για τους Ρώσους πολίτες.

Λιγότερα λεφτά ξόδεψαν οι τουρίστες το 2012      

Σύμφωνα  με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν το Σάββατο στη 2η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το 2012 οι δαπάνες των ξένων τουριστών ανήλθαν στα 10,024 δισεκατομμύρια ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 5% σε σχέση με το 2011.

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7% και οι  διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών (ανήλθαν σε 141 εκατ.), ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 15,5 εκατ., σημειώνοντας πτώση 6% συγκριτικά με το 2011.

news247.gr