Στους κερδισμένους της μάχης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020 συγκαταλέγεται η Ελλάδα, αφού όπως σημειώνει η Deutsche Welle «πέτυχε όχι μόνο να αντλήσει το μέγιστο δυνατό ποσό όχι μόνο από το ΕΣΠΑ, αλλά και από τα επιμέρους ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της λαθρομετανάστευσης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προσδοκά πόρους 2 δισ. ευρώ το 2016 για την αντιμετώπιση της ύφεσης, αφού υπάρχει πρόβλεψη να ληφθούν υπόψη τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2009-2012, ενώ το αρχικό σχέδιο καταρτίστηκε βάσει των στοιχείων της περιόδου 2007-2009.

Περισσότερα χρήματα

Η Αθήνα θα αντλήσει έτσι κοινοτικά κονδύλια 18,4 δισ. έναντι 11,5 δισ. (που αντιστοιχούσαν στην αρχική πρόταση της Κομισιόν) και μάλιστα στο πλαίσιο αυστηρής λιτότητας, με τον προϋπολογισμό να είναι μειωμένος κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο της περιόδου 2007-2013, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.
Κερδισμένοι και χαμένοι για το ΕΣΠΑ

Για τον λόγο αυτό, οι «κήρυκες της λιτότητας», δηλαδή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, θεωρούνται ως οι μεγάλοι νικητές της Συνόδου Κορυφής. Στο στρατόπεδο των χαμένων τοποθετείται η Κομισιόν, με τον πρόεδρό της Ζοζέ Μπαρόζο να παραδέχεται ότι «οι αριθμοί που συμφωνήθηκαν από τους αρχηγούς των \”27\” είναι κάτω από τα επιθυμητά για την Επιτροπή επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.

Στους χαμένους συμπεριέλαβε ο ευρωπαϊκός Τύπος και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, παρότι κατόρθωσε να σώσει τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών: Και τούτο διότι ο πέλεκυς των περικοπών στα κοινοτικά κονδύλια έπεσε σε φιλόδοξα προγράμματα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, που το Παρίσι ισχυριζόταν ότι θα έδιναν πνοή στην ανάπτυξη και θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Ο Κάμερον και η Μέρκελ επέβαλαν λιτότητα στον Ολάντ», σχολίασε η συντηρητική Le Figaro.

Το πεδίο της μάχης μεταφέρεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απειλεί να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό αξιολογώντας τον ως ελλειμματικό, όπως είπε ο πρόεδρος του σώματος, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς. Η συμπατριώτισσά του κ. Μέρκελ, ωστόσο, έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι «έχω μιλήσει με πολλούς ευρωβουλευτές, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις». Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Ελλάδα

Η επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής βρίσκει τις ελληνικές αρχές να μπαίνουν στη μάχη της αξιοποίησης των κονδυλίων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠ και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κυβερνητική σύσκεψη ή υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τις διαχειριστικές αρχές ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, ο βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι το νέο δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σχεδιάζουν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, κατόπιν των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Το τελικό χρονοδιάγραμμα είναι ο Ιούλιος του 2013.

Την Τετάρτη ο Κ. Χατζηδάκης συγκαλεί σύσκεψη με τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών προκειμένου να δώσει τις κατευθυντήριες εντολές για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ. Εκεί θα στείλει και το μήνυμα της έντασης των προσπαθειών για το τρέχον ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα και να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα. Ειδικά για τον σκοπό αυτό θα τεθούν κανόνες, ενώ θα ξεκινήσει και η λειτουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τους τομείς όπου υπάρχει πρόβλημα.

Εξάλλου, μέσα στον Μάρτιο ο υπουργός προγραμματίζει αναπτυξιακό συνέδριο με θέμα τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Μέχρι τον Ιούλιο είναι η καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, ώστε μετά να ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για τα επιμέρους προγράμματα.

imerisia.gr/Χρήστος Κολώνας-Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook