Η βρετανική κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της για να σταματήσει τις αποσχιστικές τάσεις της Σκοτίας που έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το ηνωμένο βασίλειο κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της.

Η κυβέρνηση Κάμερον έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη την οποία συνέταξαν ειδικοί στο Διεθνές Δίκαιο, στην οποία υποστηρίζεται ότι η Σκοτία στην περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της, τότε θα χάσει τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το Σκοτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2014 με το ερώτημα αν επιθυμούν οι πολίτες ανεξαρτησία ή όχι, ερώτημα με ευαίσθητο περιεχόμενο. Η 57 σελίδων μελέτη της βρετανικής κυβέρνησης που συντάχθηκε από δυο κορυφαίους ειδικούς στο Διεθνές Δίκαιο υποστηρίζει ότι η ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκοτίας θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες.

Θεωρητικά με την ανεξαρτησία της η Σκοτία θα θεωρηθεί «νέο κράτος» κάτι που θα την υποχρεώσει να υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα για τη συμμετοχή της σε θεσμούς όπως η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ. «Αν η Σκοτία καταστεί ανεξάρτητη, μόνο το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υφίσταται και δεν έχει την υποχρέωση να επαναδιαπραγματευτεί υπάρχουσες συνθήκες ή να υποβάλλει εκ νέου αίτηση συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς» υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η ασυνήθιστη κίνηση να δημοσιευτεί η έρευνα αντανακλά τον προβληματισμό της κυβέρνησης του Λονδίνου ότι οι Σκοτσέζοι είναι πολύ πιθανό να υπερψηφίσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα, πυροδοτώντας τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου που συνίσταται από την Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παρενέβη την Κυριακή και ότι η Σκοτία έχει ότι της είναι απαραίτητο για να θεωρείται ανεξάρτητο κράτος υποστήριξε, ωστόσο, ότι η χώρα απολαμβάνει «τα καλά δυο κόσμων» ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Σκεφτείτε απλά. Η Βρετανία ενωμένη λειτουργεί καλά. Γιατί να διασπαστεί;» διερωτάται ο βρετανός πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε μεγάλες εφημερίδες της Σκοτίας.

Το πολιτικό μέλλον του Κάμερον και η ιστορική κληρονομία του ηνωμένου βασιλείου βρίσκονται σε γραμμή αντιπαράθεσης. Έχει προαναγγείλει εκλογές το 2015 και το Συντηρητικό κόμμα του οποίου ηγείται ποτέ δεν θα του συγχωρούσε προσωπική ευθύνη για τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook