Καθώς η υγεία και καλή φυσική κατάσταση επιστρατεύονται σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η βιομηχανία των συμπληρωμάτων εξελίσσεται και αναδύεται. Παρόλο που δεν συνιστάται με την χρήση τους να καλύπτουν κακές διατροφικές πρακτικές και παρατυπίες στην άσκηση, μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα βοηθώντας τους χρήστες να επιτύχουν τους στόχους τους όταν το υπόλοιπο τους «καθεστώς» είναι υπό έλεγχο.

Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σίγουρα πίσω από ορισμένες χώρες στον τομέα της υγείας και φυσικής κατάστασης (πιο μπροστά από Ελλάδα όμως σίγουρα), οι άνθρωποι επιτέλους αρχίζουν να παίρνουν στα σοβαρά τα οφέλητης υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Παρακάτω είναι τα ευρήματα από την έρευνα του PredatorNutrition σχετικά με τις τάσεις στα συμπληρώματα που χρησιμοποιεί το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάζοντας το πόσο πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τακτικάπρόγραμμα γυμναστικής και τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την προπόνηση και τη χρήση συμπληρωμάτων.

Παρά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υγεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και άσκησης εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά. Το 2009, το 38% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου είχε την περιφέρεια βάρους μεγαλύτερή από 102 εκατοστά για τους άνδρες και 88 εκατοστά για τις γυναίκες. Επιπλέον, πάνω από το 60% των ενηλίκων έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε επίπεδα υπέρβαρου ή παχύσαρκου. Από τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία μόνο έκπληξη δεν προκύπτει στο ότι μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων ακολουθεί τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

\"\"

Όπως ήταν αναμενόμενο, πάνω από το 70% των ενηλίκων που συμμετέχουν σε τακτική σωματική άσκηση θα ήθελαν να βελτιωθεί το πάνω μέρος του σώματος με το στήθος τους (21%) και τα χέρια (19%), να είναι τα βασικά μέρη του σώματος που θα ήθελαν να βελτιώσουν. Αν και έχουμε δει πολλούς ενήλικες σήμερα να μην ασκούνται τακτικά, εκείνοι που το κάνουν, αφιερώνουν ένα εκπληκτικά μεγάλο αριθμό του χρόνου τους με πάνω από 90% συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα για πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα.

Όταν ρωτήθηκε τι θα έκαναν αν δεν είχαν πρόσβαση σε συμπληρώματα, το 51% των χρηστών του συμπληρώματος θα κοιτάξει να πάρει κάποια άμεσα, με το 16% να υποδηλώνει ότι ίσως είναι λιγότερο πιθανό να πάει στο γυμναστήριο κι εδώ αναδεικνύονται οι στενοί δεσμοί μεταξύ της συμμετοχής στο γυμναστήριο και της χρήσης συμπληρωμάτων. Η πρωτεΐνη σε σκόνη (76%) κατά πολλούς θεωρείται ως το πιο σημαντικό συμπλήρωμα, με τις πολυβιταμίνες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 10% των ψήφων και ακολουθούνη όλο και αυξανόμενη κατηγορία των προεξασκητικών συμπληρωμάτων (9%). Η πλειοψηφία των υπολοίπων ψήφων μοιράστηκαν μεταξύ των ιχθυελαίων, της κρεατίνης και των αμινοξέων.

Είναι σαφές ότι, αν και τα επίπεδα άσκησης στο ευρύ κοινό, τείνουν να είναι ανεπαρκή, εκείνοι που ασκούνται έχουν την τάση να το κάνουν τακτικά, υποστηρίζοντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Ας ελπίσουμε ότι η υπόλοιπη χώρα θα συμμετάσχεικαι αυτή στα επόμενα χρόνια, διαμορφώνοντας ένα υγιές και αθλητικό κοινό για τα επόμενα χρόνια. Οι αντιστοιχίες με την Ελλάδα είναι σίγουρα πολλές και μπορούμε να εξάγουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την χρησιμότητα της άσκησης, της καλής διατροφής και της -υπό προϋποθέσεις- χρήσης ορισμένων συμπληρωμάτων.

Πηγή: PredatorNutrition

Λιονάκης Γεώργιος,
Απόφοιτος της σχολής fitness, GR.A.F.T.S. Hellas στον τομέα του personaltraining
Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Απόφοιτος της «Σύγχρονης Ναυτικής Εκπαίδευσης ΑΕ» ως επόπτης ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook