«Φρένο» στη λειτουργία των νέων πειθαρχικών συμβουλίων όπου στην πλειοψηφία τους απαρτίζονται από δικαστές ή μέλη του νομικού συμβουλίου του κράτους, βάζουν τόσο η απροθυμία των δικαστικών λειτουργών να συμμετέχουν στα νέα όργανα όσο και η ολιγωρία αρκετών υπουργών να επισπεύσουν τη συγκρότησή τους.

Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν με την παλαιά τους σύνθεση τα πειθαρχικά συμβούλια, όπου η πλειοψηφία των μελών αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι «αθωώνουν» τους ελεγχόμενους συναδέλφους τους, λειτουργώντας ως «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων προκειμένου να μην τεθούν οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί λειτουργοί δεν δείχνουν προθυμία συμμετοχής στα νέα πειθαρχικά επικαλούμενοι φόρτο εργασίας στα καθήκοντά τους αλλά και την «απουσία» αποζημίωσης για την επιπρόσθετη ενασχόλησή τους στο Δημόσιο.

Το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση πειθαρχικών ευθυνών στο Δημόσιο.

Οι δανειστές πιέζουν για απολύσεις και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με την τρόικα, είχε εκτιμήσει αρχικά ότι 4.000-5.000 υπάλληλοι θα ετίθεντο σε διαθεσιμότητα λόγω σοβαρών πειθαρχικών παραβάσεων, καθώς και εξαιτίας διαρκώς αδικαιολόγητων απουσιών.

Μέχρι στιγμής όμως έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μόνο 892 επίορκοι υπάλληλοι, γεγονός που ενόχλησε τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνησε σε υπουργούς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για να επιταχύνουν τη συγκρότηση των νέων πειθαρχικών.

Εντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το σχέδιο εφαρμογής των στοχευμένων απολύσεων από το Δημόσιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, καθώς η δεξαμενή των επίορκων και ακατάλληλων εργαζομένων δεν φαίνεται να καλύπτει τους αρχικούς στόχους αφού τα νέα πειθαρχικά δεν λειτουργούν, ενώ ο έλεγχος των φακέλων υπαλλήλων αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων θα αναδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην ατιμωρησία και παράλληλα θα μετριάσει τις πιέσεις της τρόικας για χιλιάδες απολύσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα, τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία τους λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.

Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους υπουργούς θα προχωρήσει τάχιστα η εφαρμογή του νέου πειθαρχικού δικαίου, με παράλληλη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να αυξηθούν οι έλεγχοι των πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων που σε αρκετές περιπτώσεις τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη και αθωώνονται στα πειθαρχικά συμβούλια.

Tο σχέδιο

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, μετά τη συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να διπλασιάσουν τους ελέγχους πειθαρχικών παραπτωμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες. Σε φάση επεξεργασίας είναι η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να τοποθετηθούν ελεγκτές διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες.


ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook