Μειώσεις της τάξης του 12% στην τιμή του φυσικού αερίου βιομηχανικής χρήσης αναδρομικά από τον Φεβρουάριο θα είναι το πρώτο άμεσο μέτρο του «πακέτου» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Αντίστοιχο ποσοστό μείωσης στην τιμή προμήθειας αερίου έχει πετύχει σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της (Ρωσία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν), το οποίο με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα περάσει εξ ολοκλήρου στους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΠΑ, στις τρεις ΕΠΑ και στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Δυσφορία για Gazprom

Η ελληνική πλευρά πάντως εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένη από το ποσοστό μείωσης της τιμής προμήθειας που έχει δώσει η ρωσική Gazprom που αποτελεί και τον βασικό προμηθευτή αερίου της ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι σε άλλες γειτονικές χώρες με παρόμοια κατανάλωση και παρόμοιο κόστος μεταφοράς, δόθηκαν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιπλέον έκπτωση με επιστολή του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου προς την Gazprom η οποία αναμένεται να σταλεί την προσεχή Δευτέρα. Η ελληνική πλευρά σε αυτή την προσπάθεια θα επικαλεστεί και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της τιμής προμήθειας διασφαλιστεί θα μεταβιβαστεί επίσης στην κατανάλωση σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά την μείωση της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου στο πλαίσιο σχετικών εντολών που έδωσε στην τελευταία σύσκεψη για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ο πρωθυπουργός, έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ να υιοθετήσει μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργοβόρο εξαγωγική βιομηχανία και να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις της ΡΑΕ για τιμολόγηση με βάση το ενεργειακό προφίλ στις βιομηχανίες μέσης τάσης (εξατομικευμένες συμβάσεις).

Διακοπτόμενες συμβάσεις

Στην πρώτη περίπτωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης η κατεύθυνση είναι υπογραφή διακοπτόμενων συμβάσεων, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα της καλύτερης διαχείρισης ενέργειας και από πλευράς προμηθευτή και από πλευράς καταναλωτή. Αντίστοιχες συμβάσεις ισχύουν στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών καθώς διασφαλίζουν χαμηλό κόστος ενέργειας. Αυτό προκύπτει από τη δυνατότητα περιορισμού ή και διακοπής της κατανάλωσης σε ώρες αιχμής και τη δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης ανάλογα με τη διακύμανση της Οριακής Τιμής του Συστήματος κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διακοπτόμενες συμβάσεις αποτέλεσαν ένα πάγιο αίτημα της βιομηχανίας, το οποίο όμως, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ η ΔΕΗ συστηματικά αρνείται και να συζητήσει.

Στην περίπτωση των βιομηχανιών μέσης τάσης, η κατεύθυνση είναι υπογραφή συμβάσεων με βάση το «προφίλ» των καταναλωτών, που επίσης αποτελεί αίτημα της βιομηχανίας αλλά και απόφαση της ΡΑΕ στην οποία δεν έχει υπακούσει μέχρι στιγμής η ΔΕΗ. Η λογική είναι ότι διαφορετικά θα πρέπει να τιμολογείται μια επιχείρηση που έχει σταθερή κατανάλωση, υψηλά φορτία κ.λπ. και διαφορετικά κάποια που δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Εάν υπήρχε ανταγωνιστική αγορά, ο κάθε προμηθευτής θα αναζητούσε τους καταναλωτές με σταθερό φορτίο και θα τους επιδοτούσε με χαμηλή τιμή για να υπογράψει μαζί τους μακροχρόνιες συμβάσεις, τονίζουν στελέχη της βιομηχανίας.

Το μονοπώλιο της ΔΕΗ

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το μονοπώλιο της ΔΕΗ δεν μπαίνει σε αυτή τη λογική, καταστρατηγεί τις αποφάσεις της ΡΑΕ και τιμολογεί αυθαίρετα, τιμωρώντας ουσιαστικά τις εταιρείες με καλό «προφίλ». Τα ίδια στελέχη καταγγέλλουν την καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ που όπως τονίζουν κινείται στη λογική της μεγιστοποίησης των κερδών και της αποτροπής παράλληλα εισόδου άλλου προμηθευτή στην αγορά. Θυμίζουν χαρακτηριστικά, ότι η ΔΕΗ το 2001 προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή πελατών με σταθερό φορτίο στην Energa και την Hellas Power πρόσφερε εκπτώσεις που έφταναν και στο 20%, τις οποίες το 2012 τις πήρε πίσω με το επιχείρημα ότι δεν υπολόγισε σωστά το κόστος. Η πλευρά της βιομηχανίας αναμένει με ενδιαφέρον την πρώτη συνάντηση της ΔΕΗ με βιομηχανική επιχείρηση μέσης τάσης, την προσεχή Πέμπτη που έγινε έπειτα από πολλά αιτήματα και εξώδικα της εταιρείας για διαπραγμάτευση στη βάση των χαρακτηριστικών εξατομικευμένης σύμβασης.

Η στάση ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Αίσθηση πάντως της βιομηχανίας, όπως μεταφέρεται από στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ, είναι ότι παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των συναρμοδίων υπουργείων, τα δύο κρατικά μονοπώλια ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Από πλευράς του υπουργείου ΠΕΚΑ πάντως ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου τονίζει χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι «η μείωση τόσο στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος για τη βιομηχανία θα προχωρήσει με κάθε τρόπο». Τα προτεινόμενα μέτρα θα παρουσιαστούν σε νέα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει σε αυτή τη σύσκεψη προτάσεις και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για περιορισμό της φορολογίας στο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου βιομηχανικής χρήσης.

(Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή, 9/2/2013)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook