Τρύπα 241 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιανουαρίου, υπερκαλύφθηκε από υπερσυγκράτηση 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες με αποτέλεσμα πλεονασματικό ισοζύγιο 159 εκατ. ευρώ, δείχνουν τα στοιχεία του Ιανουαρίου.

Με πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ και πλεόνασμα μαζί με τόκους 159 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Ιανουάριος του 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε το στόχο που ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ (για πρωτογενεές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ) λόγω υπερσυγκράτησης των δαπανών, κατά 1,1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, τα έσοδα παρουσίασαν υστέρηση, με τα τακτικά έσοδα προ επιστροφών φόρων να είναι 241 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου. Κατά 9,3% μειωμένα ήταν τα καθαρά έσοδα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, και η απόκλιση από το υπουργείο αποδίδεται στις μειωμένες εισπράξεις ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, αλλά και από τα τέλη κυκλοφορίας.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταϊκούρας, το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος μάλιστα ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

Οι πρωτογενείς δαπάνες  παρουσιάζουν μείωση κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).

Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το 2011. Η μείωση αποδίδεται από τον Χ. Σταϊκούρα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας ολοκληρώθηκε εντός του 2012 σε αντίθεση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί. Βέβαια, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για φέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων.

Πάντως, γίνεται παραδοχή ότι πράγματι στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας.

Στα 2,7 δισ. ευρώ προς το παρόν το δημοσιονομικό κενό 2015-2016
 
Νέα αποτίμηση  των μέτρων του μνημονίου θα ολοκληρώσει έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος. ΄Οπως σημείωσε, θα γίνει μία συνολική επαναξιολόγηση από κοινού με την τρόικα των στόχων του προγράμματος και των παρεμβάσεων που ενδεχομένως δεν αποδίδουν. Μεταξύ των όσων θα επανεξεταστούν αναφέρθηκε και ο ΦΠΑ στην εστίαση. Επισημάνθηκε επιπλέον ότι οι γενικές εισπράξεις από ΦΠΑ Ιανουαρίου είναι 160 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου.

Το ίδιο στέλεχος προσδιόρισε τα μέτρα του 2015-2016 σε 2,7 δισ. ευρώ με βάση όμως τις προβολές που γίνονται προς το παρόν. Εκτίμησε όμως ότι οι αποφάσεις για το τελικό ποσό θα γίνουν τον Μάιο και προέβλεψε ότι θα είναι για φέτος και για τα επόμενα έτη καλύτερες με αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά το δημοσιονομικό κενό 2015- 2016 πολύ κάτω από τα 2,7 δισ. ευρώ.
 
Αφησε παράλληλα ανοικτό το περιθώριο να δοθούν κάποια λεφτά στους αγρότες από την μη ανάλωση του επιδόματος θέρμανσης και αναφέρθηκε σε ποσό 80 εκατ. ευρώ.
 
Στο σημερινό  Eurogroup, όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, δεν θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί από το Euroworking Group όταν ψηφιστεί το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο. Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook