Τη Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013, ο Δρ. Χαρίτωνας Καλαϊτζίδης, συντονιστής σπουδών του προγράμματος Γεωπληροφορικής στη Διαχείριση Περιβάλλοντος και ο κ. Αριστείδης Σταματάκης, Γεωπόνος (MSc), υπεύθυνος του εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής, ενημέρωσαν τους ελαιοπαραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμβραγού για τα αποτελέσματα των εδαφολογικών αναλύσεων τους, που έγιναν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και έδωσαν συμβουλές για την ορθολογική λίπανση και τεχνικές εδαφοβελτίωσης για τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και για τις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές.

Τονίστηκαν τα πλεονεκτήματα της χρήσης εδαφολογικού χάρτη, και έγινε επεξήγηση για το πως καθορίζονται τα βέλτιστα όρια συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων στο έδαφος, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της παραγωγής. Στην ίδια εκδήλωση ο Δρ. Σπύρος Μ. Λιονάκης, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης ενημέρωσε για τις σύγχρονες τεχνικές κλαδέματος των ελαιόδεντρων και την καλύτερη διαχείριση εισροών σε συνδυασμό με τη προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εδαφολογικές αναλύσεις και η δημιουργία του εδαφολογικού χάρτη προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμβραγού και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην υγιή οικονομική κατάσταση του Συνεταιρισμού και την αναγνώριση της ανάγκης επένδυσης σε θέματα ενημέρωσης των παραγωγών και στρατηγικού σχεδιασμού της καλλιέργειας.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της κοπής της πίτας του Συνεταιρισμού, στην οποία παραβρέθηκαν και ο Δήμαρχος Πλατανιά Μαλανδράκης Ιωάννης και ο Αντιδήμαρχος Μαλακωνάκης Ιωάννης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook