Εγκαταλείπει τα καθήκοντά του ο Πάπας Βενέδικτος, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Η απόφαση του προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα διεθνή media.

Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, λόγοι υγείας τον οδηγούν σε αυτή την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου.

"Ο γερμανικής καταγωγής Πάπας Βενέδικτος ανήλθε στη θέση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στις 19 Απριλίου 2005. Από πολύ νωρίς αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής για τις συντηρητικές του απόψεις σε πολλά ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αναφορικά κυρίως με τη διαχείριση της γενετήσιας ελευθερίας, την αντισύλληψη αλλά και την είσοδο γυναικών κληρικών στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας.

Ας σημειωθεί ότι η τελευταία παπική παραίτηση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της καθολικής εκκλησίας ήταν αυτή του Πάπα Γρηγορίου XII εν έτει 1415", γράφει το πρακτορείο Reuters, που αναμετέδωσε αμέσως την είδηση.
Στο άρθρο του το BBC με τίτλο "Ο Πάπας Βενέδικτος και η παραίτηση – σοκ" αναφέρει ότι πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη ενώ τονίζει πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη τις τελευταίες μέρες που να έδειχνε πως ο Ποντίφικας θα προχωρούσε σε αυτήν την κίνηση.

Η Huffington Post από την άλλη, φιλοξενεί κεντρικό άρθρο με τίτλο "Ο Πάπας φεύγει" και αναφέρει ότι ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του για λόγους υγείας.

Κεντρικό άρθρο έχει την είδηση και η γαλλική έκδοση της Γαλλικής Huffington Post, με τίτλο: "Ο Βενέδικτος σταματάει: Παραίτηση του Πάπα στις 28 Φεβρουαρίου"

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: "Το Βατικανό υποκλίνεται- Επιβεβαιώνει ότι ο Πάπας παραιτείται".

Η Ιταλική La Repubblica έχει τίτλο: "Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ' φεύγει στις 28 Φεβρουαρίου - "Δεν έχω πια τη δύναμη" - Κάλεσε ένα κονκλάβιο για την εκλογή διαδόχου".

H Ιταλική Corriere della Serra αναφέρει ότι "Ο Πάπας παραιτείται: "Φεύγω για το καλό της Εκκλησίας".

Κεντρικό άρθρο με τίτλο "Ο Πάπας Βενέδικτος XVI παραιτείται: Η προχωρημένη ηλικία του τον αναγκάζει να σταματήσει", έχει και το CNN το οποίο κάνει εκτενή αναφορά στο χρονικό της παραίτησης.news247.gr