Στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια και οι γείτονές της: Η δοκιμή, που είχε προαναγγελθεί εδώ και εβδομάδες, προκάλεσε δόνηση 4,9 βαθμών σε πολύ μικρό βάθος στην εγκατάσταση δοκιμών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε συναγερμό βρίσκεται η διπλωματία των γύρω χωρών και των ΗΠΑ. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός της ημέρας.

H Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι έγινε πυρηνική δοκιμή, διά συμβούλου του προέδρου της χώρας, και λίγο αργότερα και η Πιόνγκγιανγκ ανακοίνωσε την «επιτυχή πυρηνική δοκιμή».

Στις 04:57 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών με επίκεντρο σημείο στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, στο οποίο και βρίσκεται χώρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Βάσει του πολύ μικρού εστιακού του βάθους -μόλις ένα χιλιόμετρο- και άλλων στοιχείων του, οι γεωλογικές υπηρεσίες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι το «ασυνήθιστο σεισμικό γεγονός» έχει «χαρακτηριστικά παρόμοια με έκρηξη».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook