Με ένα σχέδιο που αμφισβητούν έντονα οι καταναλωτικές ενώσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να βελτιώσει (;) το ν. Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως προκύπτει από απάντηση του Υφ. Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση αναφορικά με τις αλλαγές στο νόμο, προσανατολίζεται στην διαφοροποίηση του πλαισίου μέσα στο όποιο θα δικαιώνονται οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και θα έχουν την ευκαιρία ρύθμισης ή \’\’κουρέματος\’\’ της οφειλής.

Συνοπτικά, εφόσον οι κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγές, τότε στο νόμο θα μπορούν να υπαχθούν εκείνοι που δεν έχουν μεγαλύτερο εισόδημα απο 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί μειώσεις στα εισοδήματα τους από το 2010 τουλάχιστον 35%. Συγκεκριμένα στην απάντηση αναφέρεται: 

\’\’Αναφορικά με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, αυτό αφορά μισθωτούς συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ προερχόμενο από μείωση του εισοδήματός τους κατά 35% από 01/01/2010. Επιπλέον αφορά ανέργους , πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολυτέκνους.\’\’

Όσον αφορά τις αλλαγές σε σχέση με το ν. Κατσέλη, εκείνες έρχονται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θέμα που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το αν είναι τελικά προς όφελος των υπερχρεωμένων. Συγκεκριμένα ο κ. Σκορδάς αναφέρει: 

\’\’Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν του 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα και θα προβλέπεται καταβολή δόσης από τη υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος.\’\’

flashnews.gr/M. Αλεξάκης 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook