Αυστηρότερους ποινικούς κανόνες για την πρόληψη της παραχάραξης κερμάτων ευρώ ζητά από τα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αύξηση του αριθμού των κίβδηλων κερμάτων που εντοπίστηκαν το 2012.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, ο αριθμός των κίβδηλων κερμάτων ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 17%, δηλαδή από 157.000 κέρματα το 2011 σε 184.000 κέρματα το 2012.

Με 16,5 δισεκατομμύρια γνήσια κέρματα ευρώ που κυκλοφορούν σήμερα, η αναλογία κίβδηλων κερμάτων ευρώ είναι 1 ανά 100.000 γνήσια κέρματα. Τα κέρματα των 2 ευρώ είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Από το σύνολο των εντοπιζόμενων κίβδηλων κερμάτων σχεδόν 2 στα 3 είναι κέρματα των 2 ευρώ.

Όσον αφορά την παραχάραξη χαρτονομισμάτων ευρώ, το 2012 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 531 000 χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία της ΕΚΤ, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία των χαρτονομισμάτων από την παραχάραξη.

Τα μέτρα πρόληψης, όπως η νομοθεσία, οι τεχνικές αναλύσεις, ο συντονισμός της επιβολής του νόμου και η δικαστική συνεργασία έχουν δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την αφαίρεση των κίβδηλων κερμάτων ευρώ από την κυκλοφορία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, πρέπει να ενισχυθούν οι τρέχοντες ποινικοί κανόνες ώστε να βελτιωθεί η πρόληψη, η διερεύνηση και η επιβολή κυρώσεων για την παραχάραξη του ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ, δεδομένου ότι στα κράτη μέλη ισχύουν αποκλίνοντες κανόνες και αποκλίνοντα επίπεδα προστασίας.

 

in.gr