Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που η Γκαμπριέλα Νογκουέρα ήρθε από τη Βραζιλία στην Πορτογαλία για να εργαστεί. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Βραζιλία βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες της έτσι και εκείνη ήρθε στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή: «Τότε η Πορτογαλία είχε πολλά οφέλη από την ένταξή της στην ΕΕ, η χώρα αναπτυσσόταν γοργά και προόδευε», λέει στην DW.

Στασιμότητα στην Πορτογαλία, οικονομική άνθηση στη Βραζιλία

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες η Πορτογαλία ήταν χώρα υποδοχής μεταναστών. Μεταξύ 1990 και 2010 τετραπλασιάστηκαν οι ξένοι που ζούσαν στη χώρα φθάνοντας τους 500.000. Η Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης SEF κατέγραφε ανάμεσα στους μετανάστες 110.000 Βραζιλιάνους.

Σήμερα η κατάσταση είναι πια διαφορετική. Η Πορτογαλία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομία της Βραζιλίας ανθεί, με την ανεργία να μην ξεπερνά το 6%.

Αποτέλεσμα; Οι Βραζιλιάνοι επιστρέφουν σιγά σιγά πίσω στην πατρίδα τους. Μόνο το 2011 υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 Βραζιλιάνοι εγκατέλειψαν την Πορτογαλία. Συνολικά στη διετία 2010-2011 περισσότεροι από 17.000 μετανάστες γύριζαν την πλάτη στη μαστιζόμενη από την κρίση Πορτογαλία.

«Αντίο» κρίση

Η Γκαμπριέλα Νογκουέρα αποφάσισε πέρυσι να επιστρέψει στην Βραζιλία. Όμως η απόφαση δεν ήταν εύκολη, επειδή ο σύζυγός της είναι Ισπανός και η κόρη της μεγάλωσε στη Πορτογαλία. Από κοινού όμως το ζευγάρι αποφάσισε να φύγει διότι στην Πορτογαλία δεν είχαν πια καμία προοπτική: «Στην Πορτογαλία και την υπόλοιπη Ευρώπη η αγορά εργασίας έχει κλείσει. Ακόμα και με πολλά προσόντα δεν βρίσκεις δουλειά», λέει η Γκαμπριέλα Νογκουέρα.

Από τα τέλη του 2012 η Γκαμπριέλα ζει με την οικογένειά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας: «Εδώ εργάζεσαι κάθε μέρα περισσότερο, αλλά στο Σάο Πάολο υπάρχουν πολλά θέατρα και κινηματογράφοι. Μπορείς να κάνεις πολλά μετά τη δουλειά», λέει η 42χρονη Βραζιλιάνα για τις πρώτες εμπειρίες της στην πατρίδα της. Ως ένα βαθμό, λέει, το Σάο Πάολο μοιάζει αρκετά με την πορτογαλική πρωτεύουσα όπου έζησε για 20 χρόνια.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook