Έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που η Γκαμπριέλα Νογκουέρα ήρθε από τη Βραζιλία στην Πορτογαλία για να εργαστεί. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Βραζιλία βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες της έτσι και εκείνη ήρθε στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή: «Τότε η Πορτογαλία είχε πολλά οφέλη από την ένταξή της στην ΕΕ, η χώρα αναπτυσσόταν γοργά και προόδευε», λέει στην DW.

Στασιμότητα στην Πορτογαλία, οικονομική άνθηση στη Βραζιλία

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες η Πορτογαλία ήταν χώρα υποδοχής μεταναστών. Μεταξύ 1990 και 2010 τετραπλασιάστηκαν οι ξένοι που ζούσαν στη χώρα φθάνοντας τους 500.000. Η Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης SEF κατέγραφε ανάμεσα στους μετανάστες 110.000 Βραζιλιάνους.

Σήμερα η κατάσταση είναι πια διαφορετική. Η Πορτογαλία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομία της Βραζιλίας ανθεί, με την ανεργία να μην ξεπερνά το 6%.

Αποτέλεσμα; Οι Βραζιλιάνοι επιστρέφουν σιγά σιγά πίσω στην πατρίδα τους. Μόνο το 2011 υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 Βραζιλιάνοι εγκατέλειψαν την Πορτογαλία. Συνολικά στη διετία 2010-2011 περισσότεροι από 17.000 μετανάστες γύριζαν την πλάτη στη μαστιζόμενη από την κρίση Πορτογαλία.

«Αντίο» κρίση

Η Γκαμπριέλα Νογκουέρα αποφάσισε πέρυσι να επιστρέψει στην Βραζιλία. Όμως η απόφαση δεν ήταν εύκολη, επειδή ο σύζυγός της είναι Ισπανός και η κόρη της μεγάλωσε στη Πορτογαλία. Από κοινού όμως το ζευγάρι αποφάσισε να φύγει διότι στην Πορτογαλία δεν είχαν πια καμία προοπτική: «Στην Πορτογαλία και την υπόλοιπη Ευρώπη η αγορά εργασίας έχει κλείσει. Ακόμα και με πολλά προσόντα δεν βρίσκεις δουλειά», λέει η Γκαμπριέλα Νογκουέρα.

Από τα τέλη του 2012 η Γκαμπριέλα ζει με την οικογένειά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας: «Εδώ εργάζεσαι κάθε μέρα περισσότερο, αλλά στο Σάο Πάολο υπάρχουν πολλά θέατρα και κινηματογράφοι. Μπορείς να κάνεις πολλά μετά τη δουλειά», λέει η 42χρονη Βραζιλιάνα για τις πρώτες εμπειρίες της στην πατρίδα της. Ως ένα βαθμό, λέει, το Σάο Πάολο μοιάζει αρκετά με την πορτογαλική πρωτεύουσα όπου έζησε για 20 χρόνια.

 

skai.gr