Έκκληση για συντονισμένη δράση από όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος του ευρώ και να προστατευθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, απηύθυνε η Γαλλία στο Eurogroup της Δευτέρας, η οποία όμως δεν έτυχε ισχυρής απήχησης.

Το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 13% περίπου έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο του 2012, εξέλιξη που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης, την στιγμή μάλιστα που, όπως επισημαίνει το Reuters, ποντάρει στη ζήτηση από την Ασία και της Αμερική για να βγει από την ύφεση.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος, προτείνοντας τη θέσπιση μεσοπρόθεσμου στόχου για τα επίπεδα του ευρώ.

Στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε τη θέση του κ. Ολάντ, καλώντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του να πάρουν ισχυρά μέτρα.

Η απάντηση που πήρε όμως ήταν ότι η τιμή του ευρώ καθορίζεται από τις αγορές και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη σύνοδο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G-20) στη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Πρέπει πραγματικά να αναλάβουμε δράση σε διεθνές επίπεδο για την σταθερότητα και στη συνέχεια όλα τα μέσα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά με συντονισμένο τρόπο», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

Η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, με το Βερολίνο να αρνείται να ενθαρρύνει την ανάμειξη κυβερνήσεων στην διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει την πρωτοβουλία του κ. Ολάντ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ότι «οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο χειραγώγησης και ότι φυσικά οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις είναι επικίνδυνες».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook