Το χάρτη των προθέσεων για τη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι βάσει των όσων θα αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην καθιερωμένη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα σκιαγραφήσει τις προθέσεις του για στήριξη της ανάπτυξης και της αμερικανικής αγοράς εργασίας, το νέο τοπίο για τη μετανάστευση, την στρατιωτική πολιτική της Ουάσινγκτον και την προσπάθειά του για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την οπλοκατοχή -σε τόνους που αναμένεται να καλούν σε «υπερκομματική» συνεργασία, την οποία χρειάζεται στο Καπιτώλιο.

Ενώ οι περισσότερες προβλέψεις για τη φετινή πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν βλέπουν την ανεργία κάτω από το 7,5%, η ομιλία του προέδρου θα δώσει βάρος περισσότερο στην αγορά εργασίας παρά στα δημοσιονομικά, τα οποία έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση που επικαλείται το Reuters, ο Ομπάμα πρόκειται να μιλήσει για σχέδια για νέες επενδύσεις στις υποδομές, τη μεταποίηση, την καθαρή ενέργεια και την Παιδεία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο αμερικανός πρόεδρος θα σταθεί στο ότι η στροφή σε εναλλακτικές πηγές δεν πρέπει να προσεγγίζεται απλώς ως φιλική στο περιβάλλον αλλά ως μοχλός ανάπτυξης.

Κατά την ετήσια ομιλία του από το βήμα του Κογκρέσου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της στήριξης της μεσαίας τάξης -θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική μάχη με τον Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά επισκιάστηκε από τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, από τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική και τη συζήτηση για την οπλοκατοχή.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook