Με τη συμμετοχή 48 κορυφαίων Tour Operators της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης, Forum για τον Τουρισμό. H εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Επισημαίνεται ότι το Ελληνορωσικό Forum αποτέλεσε την κορωνίδα της τριήμερης επίσκεψης των Ρώσων TourOperators στην Ελλάδα, οι οποίοι πέραν της ξενάγησης τους διείδαν τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας των δυο χωρών.

Το μήνυμα που στάλθηκε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις - σε κυβέρνηση και επιχειρηματίες – από τους τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας είναι ότι η έκδοση βίζα εξακολουθεί να παραμένει το «κλειδί» και από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται μέσα στις πρώτες 10 χώρες που προτιμούν οι Ρώσοι για τις διακοπές τους, όμως οι διαδικασίες έκδοσης της βίζας που απαιτείται για να την επισκεφθούν, την τελευταία στιγμή τους οδηγούν σε άλλα τουριστικά θέρετρα.

«Χρειάζονται όσο το δυνατόν πιο απλές και γρήγορες διαδικασίες χορήγησης βίζας, κυρίως πολλαπλών εισόδων και διάρκειας ενός έως πέντε ετών», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» η Μάγια Λουμίντζε, γενική διευθύντρια του συνδέσμου των Ρώσων τουρ οπερέιτορ ΑTOR, και προσθέτει: «Φέτος που επιχειρούμε να φέρουμε πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσους στη χώρα σας, θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο η ελληνική πρεσβεία και τα προξενεία; Θα ενισχυθούν έγκαιρα και επαρκώς με το απαιτούμενο προσωπικό;».

Μία λύση, σύμφωνα με τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ, θα ήταν η άμεση πρόσβασή τους στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας και στα προξενεία, κάτι που σήμερα γίνεται μόνο μέσω των 16 ιδιωτικών visa centers.

Αυτό, λένε, επιβαρύνει την κάθε θεώρηση βίζας με το ποσό των 15-20 ευρώ. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι τη δουλειά των visacenters θα μπορούσαν να την κάνουν καλύτερα 20 διαπιστευμένα τουριστικά γραφεία. Πρόκειται για αίτημα το οποίο θα εξετάσει το υπουργείο Εξωτερικών μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την αγορά της Ρωσίας προς την Ισπανία την περασμένη χρονιά ξεπέρασε το 30%, λέει η κ. Λουμίντζε, επισημαίνοντας ότι κλειδί γι' αυτό αποτέλεσε η αύξηση των χορηγήσεων βίζας πολλαπλών εισόδων, ισχύος άνω του έτους. «Η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει αυτό το βήμα, ώστε να την επισκέπτονται Ρώσοι τουρίστες και τον χειμώνα;» αναρωτήθηκε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Ταξιδίων Γιούρι Μπαρζίκιν επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αύξησε κατά 20% τον αριθμό των Ρώσων τουριστών, όμως άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, είχαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση.

«Αυτό συνέβη γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει ως τουριστικός προορισμός», τονίζει ο κ. Μπαρζίκιν, που τον τελευταίο χρόνο έχει επισκεφθεί τρεις φορές τη χώρα μας. Η Ελλάδα, επισημαίνει, χρειάζεται περισσότερη και πιο στοχευμένη προβολή των τουριστικών προϊόντων-υπηρεσιών που προσφέρει.

Οι Ρώσοι έχουν όλη την καλή πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όμως θα πρέπει να ξέρουν υπεύθυνα τι θα συναντήσουν φτάνοντας στη χώρα. «Ο προσκυνηματικός τουρισμός, τα spa, οι διακοπές πολυτελείας, η γαστρονομία, τα αρχαιολογικά μνημεία και τα ψώνια είναι στοιχεία σημαντικά για τη ρωσική αγορά, κάποιος όμως θα πρέπει να τα διαφημίσει», λέει ο ίδιος.

πηγή: tanea.gr