Τη δέσμευση των χωρών στην ελεύθερη διαμόρφωση των ισοτιμιών στην αγορά συναλλάγματος, τόνισαν την Τρίτη, με κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των Επτά (G-7), ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για επικείμενο «συναλλαγματικό πόλεμο».

«Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G-7 επιβεβαιώνουμε τη μακροχρόνια δέσμευσή μας έναντι του [ελεύθερου] καθορισμού των ισοτιμιών στην αγορά και στη στενή συνεργασία όσον αφορά στις συναλλαγματικές πολιτικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Βρετανία ως προεδρεύουσα της G-8 (G-7 συν τη Ρωσία) για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς), «οι υπερβολικές διακυμάνσεις και οι έντονες μεταβολές στις ισοτιμίες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Τις ανησυχίες περί κλιμάκωση των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο με αφορμή τις ισοτιμίες έχει τροφοδοτήσει η στάση της νεοεκλεγείσας ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία ασκεί πιέσεις για επιθετική ποσοτική χαλάρωση με στόχο την εξασθένιση του γεν για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ιαπωνικής οικονομίας.

Αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg, είπε ότι στην Ομάδα των Επτά υπάρχει έντονη ανησυχία για τις «υπερβολικές κινήσεις» (σ.σ δηλαδή τη μεγάλη πτώση) στην ισοτιμία του γεν.

Μετά απ\’ αυτή τη δήλωση, το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε σημαντικά κέρδη, καθώς με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η διολίσθηση του γεν είναι ανεκτή από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, εφόσον η ιαπωνική κυβέρνηση δεν προωθεί στην πράξη την υποτίμηση του γεν.

Σε δηλώσεις του, τη Δευτέρα, ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Λαέλ Μπρέιναρντ, τόνισε ότι οι πολιτικές με στόχο την εξασθένιση των νομισμάτων θα πρέπει να αποφεύγονται.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ προς στις πολιτικές της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, κάτι που ερμηνεύτηκε από την αγορά ως ανοχή των ΗΠΑ προς την εξασθένηση του γεν.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο χαιρέτισε τη δήλωση της G-7, λέγοντας ότι η πολιτική του Τόκιο δεν έχει ως στόχο να επηρεάσει τις ξένες αγορές συναλλάγματος.

«Ήταν σημαντικό για εμάς, καθώς η G7 αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού δεν στοχεύουν στο να επηρεάσουν τις αγορές συναλλάγματος», δήλωσε.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα σχόλια Ιάπωνων αξιωματούχων που αφήνουν να εννοηθεί ότι Τόκιο στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο για το γεν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γαλλία ζήτησε μέχρι και τη θέσπιση μεσοπρόθεσμου στόχου για το ευρώ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη σημαντική ενίσχυση του νομίσματος. Το Βερολίνο απέρριψε την πρόταση, λέγοντας μάλιστα ότι δεν θεωρεί το ευρώ υπερτιμημένο.

Από τα τέλη του προηγούμενου έτους, το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη των 10 σεντς, πριν αρχίσει να υποχωρεί εξαιτίας της δήλωσης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο της ενίσχυσης του ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook