Η πτώση της ελληνικής αγοράς κατοικιών δεν έχει τελειώσει, δηλώνει η Fitch. Με τις τιμές να σημειώνουν πτώση της τάξης του 21% από τα υψηλά επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2008, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η καθοδική πορεία θα ολοκληρωθεί όταν τα ακίνητα χάσουν το 33% της αξίας τους από τα προηγούμενα υψηλά.

Όπως αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της για την πορεία των ελληνικών τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν στο διάστημα αυτό κατά 2,8% στην Αθήνα, 2,3% στη Θεσσαλονίκη και 2,6% στις άλλες πόλεις.

Από τα προηγούμενα υψηλά τους, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 24,7% στην Αθήνα, κατά 29,6% στη Θεσσαλονίκη και κατά 22% στις άλλες χώρες.

Μετά από αυτά, όμως, η Fitch εκτιμά ότι η πτώση θα έχει και συνέχεια, καθώς υπολογίζει ότι οι τιμές θα πιάσουν “πάτο” όταν θα έχουν μειωθεί κατά 35% στην Αθήνα, 40% στη Θεσσαλονίκη και 30% στις άλλες πόλεις.

“Η τάση στις τιμές των κατοικιών αντανακλά τη γενικότερη εξασθένιση της ελληνικής οικονομίας κατά τα τελευταία χρόνια. Έπειτα από την ήπια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το 2009, οι υφεσιακές πιέσεις εντάθηκαν από το 2010, καθώς τα μέτρα λιτότητας επηρέασαν την ικανότητα και την προθυμία των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια”, εξηγεί η Fitch, προβλέποντας τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4% φέτος.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα στεγαστικά σε καθυστέρηση θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2013, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, καθώς περισσότεροι δανειολήπτες εκμεταλλεύονται το χαμηλό Euribor, ενώ πολλά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων πωλούνται.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook