Στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης μπαίνει δυναμικά η χώρα μας με την υπογραφή Τριμερούς Διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη.

Η συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα στις 12:00 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ενώπιον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Τη Συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera.

Στην Τελετή Υπογραφής θα παραστούν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής Axpo, της Νορβηγικής Statoil και της Γερμανικής E.ON Ruhrgas, εκπρόσωποι των εταιριών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

\"\"

Ενέργεια για 7 εκατ. νοικοκυριά

Ο Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου θα μεταφέρει αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.

Με αυτό τον τρόπο ο TAP θα ανοίξει τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Αερίου ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τη διαφοροποίηση της παροχής αερίου για την περιοχή.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μόνο στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. 

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος περίπου 800 χλμ. (κατά προσέγγιση: Ελλάδα 478 χλμ., Αλβανία 209 χλμ., υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 5 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχτεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 810 μέτρα.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα έχει διάμετρο 48 ίντσες (1,2 μέτρα), ενώ η διάμετρος του υποθαλάσσιου τμήματος θα είναι 36 ίντσες (0,91 μέτρα).

Αρχικά, ο TAP θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κ.μ. ετησίως ώστε να παρέχει ενέργεια σε έως και 7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Δύο σταθμοί συμπίεσης, ένας κοντά στην Κομοτηνή και ένας στις αλβανικές ακτές θα χρησιμοποιήσουν ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά του αερίου μέσω του αγωγού. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα μπορεί να επεκταθεί στα 20 δισ. κ.μ. ετησίως. Ο TAP θα χρησιμοποιήσει αγωγό μεγάλου διαμέτρου και στο υποθαλάσσιο τμήμα της Αδριατικής, καθώς δεν πρόκειται να τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 810 μέτρων. Χάρη σε αυτή την επιλογή διαμέτρου, το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες είναι η προσθήκη νέων εγκαταστάσεων συμπίεσης.

Δύο πρόσθετοι σταθμοί συμπίεσης μπορεί να εγκατασταθούν αργότερα (ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα) για να διασφαλιστεί η μέγιστη χωρητικότητα των 20 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Ο τερματικός σταθμός παραλαβής (PRT), ένας σταθμός συνδυασμένης μείωσης της πίεσης και καθαρισμού του αγωγού θα εγκατασταθεί κοντά στο Melendugno στην επαρχία του Lecce και θα συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο στα όρια του σταθμού. Το Κέντρο Κεντρικού Ελέγχου για το σύνολο του συστήματος του TAP θα βρίσκεται επίσης στον PRT με μια εφεδρική μονάδα στην Αλβανία.

H εταιρεία Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG έχει αναλάβει την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την εκμετάλλευση του αγωγού. Τη μετοχική βάση του Αδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου συνθέτουν η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

real.gr

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook