Μετά την περσινή επιτυχία του P_public ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων διοργανώνει και φέτος 3-6 Ιουνίου ένα τετραήμερο με θέμα το δημόσιο χώρο.

Ο βασικός κορμός του αποτελείται από ένα διήμερο δημόσιων συζητήσεων και παρουσιάσεων στο χώρο του ΚΑΜ από δημιουργικές ομάδες και νέους αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, μια σειρά γεγονότων και εικαστικών εγκαταστάσεων στην πόλη των Χανίων φιλοδοξούν να αλλάξουν προσωρινά ή γιατί όχι και μόνιμα, το αστικό, φυσικό και σχεδιασμένο τοπίο της πόλης .

Η προβληματική και οι συζητήσεις γύρω από το δημόσιο χώρο έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με προσεγγίσεις από διαφορετικές επιστημονικές κοινότητες και οπτικές.

Είναι κοινή παραδοχή ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί νευραλγικό τμήμα της πόλης.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους, οι πολίτες φαίνεται να αδιαφορούν για ότι ξεπερνά τα όρια της ιδιοκτησίας τους και η εκάστοτε ιθύνουσα αρχή αδυνατεί να ανατρέψει αυτή τη δυναμική.

Είναι λοιπόν ο χαρακτηρισμός ‘δημόσιος’ πραγματικός, ή ορίζει απλώς την αντιστροφή του ιδιωτικού χώρου;

Οι δηλώσεις συμμετοχής ως εισηγητές στις διαλέξεις ή την οργάνωση/παρουσίαση κάποιου δρώμενου λήγουν στις 13 Απριλίου.

Διαλέξεις

Φέτος στο ΚΑΜ συζητάμε τι είναι αυτό που κάνει ένα χώρο πραγματικά δημόσιο. Γιατί η κοινωνία οικειοποιείται ένα δημόσιο χώρο -ή τον απορρίπτει-, τον διεκδικεί -ή τον αγνοεί-, τον χρησιμοποιεί -ή τον εκμεταλλεύεται-;
Αναζητούμε στρατηγικές και εφαρμογές που εξασφαλίζουν ένα πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα στο χώρο μέσα από 4 δρόμους προσέγγισης.

Την σχέση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Η διαχείριση του ορίου (fence it or not).

Τις συμμετοχικές διαδικασίες στον σχεδιασμό/υλοποίηση δημόσιου χώρου

Τις αρχές σχεδιασμού δημόσιων χώρων με ιδιαίτερες αναφορές στο μικροκλίμα και τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής.

Τη διαχρονικότητα του δημόσιου χώρου όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη διαχείριση των μνημείων και μνημειακών συνόλων.

Δρώμενα και Εγκαταστάσεις

Η συζήτηση μετασχηματίζεται σε βιωματική εμπειρία έξω από το χώρο του ΚΑΜ. Γίνεται δράση στο δημόσιο χώρο και περιλαμβάνει διαφορετικές εκδηλώσεις αλλά και προσεγγίσεις μετασχηματισμού του δημόσιου χώρου με εικαστικά δρώμενα και κατασκευές. Έμφαση δίνεται στους υπαίθριους αδιαμόρφωτους χώρους της πόλης ή σε εναλλακτικούς τρόπους χρήσης εκείνων που ήδη υπάρχουν.

Επιπλέον φέτος επιχειρείται ένα αστικό πείραμα, με στόχο την άμεση αποκατάσταση της σχέσης του δημόσιου χώρου της πόλης με τον κάτοικο.

Ψάχνουμε για ένα αστικό κενό στα πλαίσια μιας γειτονιάς που με την συμμετοχή των κατοίκων και με εθελοντική εργασία, θα μεταμορφωθεί σε ένα διαφορετικό δημόσιο χώρο, οικειοποιημένο πλέον από αυτούς που συνέβαλλαν στην κατασκευή του.

Σας καλούμε να ζήσετε μαζί μας αυτή την εμπειρία και να συμμετάσχετε ενεργά στις συζητήσεις και τις δράσεις που θα λάβουν χώρα στην πόλη των Χανίων το τετραήμερο 3-6 Ιουνίου 2011.

Για την εγγραφή σας ως εισηγητές στις διαλέξεις ή την οργάνωση/παρουσίαση κάποιου δρώμενου, παρακαλείσθε να συμπληρώσετε την φόρμα και να επισυνάψετε μία περίληψη της δουλειάς σας (έως 300 λέξεις και 4 εικόνες).

info p-public.gr (γενικές πληροφορίες)

lectures p-public.gr (συμμετοχή στις διαλέξεις)

events p-public.gr (για την διοργάνωση ενός δρώμενου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook