Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα των Minoistas το σεμινάριο με τίτλο “Το σύνδρομο του επιζώντα και οι ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα από φυσικές καταστροφές, τροχαία ατυχήματα κ.λ.π: Οργάνωση και διαχείριση υποστηρικτικής φροντίδας και αντιμετώπισης του ψυχικού τραύματος από πολίτες-εθελοντές” το απόγευμα της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου, στον Πολυχώρο της παλιάς Λαχαναγοράς.

Η κα Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Παιδαγωγός – Ψυχολόγος (Msc), μίλησε για την ενοχή ως την απόρροια του μετατραυματικού άγχους, που εμφανίζεται σε επιζώντες μετά από ατυχήματα, καταστροφές και άλλες καταστάσεις σοκ.

Ανέλυσε τα συμπτώματα, αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο. Μίλησε ακόμη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κάθε ηλικιακή, αλλά και κοινωνική ομάδα το συναίσθημα αυτό και τους τρόπους που εκδηλώνεται.

Μετά το τέλος της εισήγησης το ακροατήριο υπέβαλε τις ερωτήσεις του, οι οποίες αφορούσαν σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του συνδρόμου μέσα σε μία εθελοντική ομάδα, η πολιτισμική πλευρά του θέματος και τα παραδοσιακά μοιρολόγια, η σωστή διαχείριση των ατόμων που βιώνουν το σύνδρομο του επιζώντα, κ.α.

Το σεμινάριο ήταν ανοιχτό προς όλες τις εθελοντικές ομάδες, αλλά και τους απλούς πολίτες που ενδιαφέρονταν να το παρακολουθήσουν.

Η παρουσία άλλων εθελοντικών ομάδων στο σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα υποκινητική για εμάς, καθώς υποστηρίζουμε πάντα τη συνεργασία μεταξύ των εθελοντικών ομάδων και επιδιώκουμε τρόπους να ερχόμαστε πάντα πιο κοντά. 

Ιδιαίτερη ήταν και οι συμμετοχή των απλών πολιτών που δεν είχαν καμία σχέση με εθελοντικές ομάδες, ήθελαν όμως να αποκτήσουν τη γνώση αυτή.

Για τη επιτυχημένη διοργάνωση οι Minoistas ευχαριστούν το Δήμο Ηρακλείου για την υποστήριξη, και το αρτοποιείο των Αδελφών Σταματάκη για την ευγενική χορηγία τους.

Οι Minoistas θέλοντας πάντα να συμπαραστέκονται σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, υπόσχονται να διοργανώσουν κι άλλα παρεμφερή σεμινάρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook