Τη 13η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την έγκατάσταση νέων αιολικών έργων το 2012 καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC),

Ειδικότερα, η χώρα μας τον περασμένο χρόνο εγκατέστησε 117 μεγαβατ νέων αιολικών και πλέον η εγκατεστημένη αιολική ισχύς ανέρχεται σε 1.749MW, σύμφωνα με το GWEC.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τοποθετήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 45GW. Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα εγκατέστησαν από 13GW, ενώ ακολούθησαν Γερμανία, Ινδία και Βρετανία, με ανεμογεννήτριες ισχύος περίπου 2GW η καθεμία. Συνολικά, η παγκόσμια αιολική ισχύς αυξήθηκε κατά 20%.

«Παρότι η Κίνα σταμάτησε για να πάρει μια ανάσα, για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά, οι τελευταίες χρονιές είναι ιδιαίτερα καλές», δήλωσε στον Guardian ο γενικός γραματέας του GWEC Στιβ Σόιερ επισημαίνοντας πως, παρά την επιβράδυνση, η ασιατική κυριαρχία στον αιολικό κλάδο αναμένεται να συνεχιστεί. «Η Ασία συνέχισε να ηγείται των διεθνών αγορών, όμως η Βόρειος Αμερική ακολούθησε από κοντά, ενώ η Ευρώπη δεν ήταν πολύ πίσω.»

Η Αφρική δεν είναι απούσα από τη νέα έκθεση. Αν και εγκαταστάθηκαν λίγες ανεμογεννήτριες, το 2012 τέθηκε σε λειτουργία στην Αιθιοπία το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο της υποσαχάριας Αφρικής, ισχύος 52MW. Κατά το Σόιερ «αυτή είναι μόνο η αρχή για την αφρικανική αγορά».


energypress.gr