Με τις διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ θα συναντηθεί την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της κατάρτισης των χρονοδιαγραμμάτων και των κατευθύνσεων του «ΕΣΠΑ 2», της περιόδου 2014-2020, η χρηματοδότηση του οποίου διασφαλίστηκε στο πλαίσιο του πακέτου των 18,3 δισ. ευρώ το οποίο «κλείδωσε» στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στις 13:30, ο κ. Χατζηδάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Νωρίτερα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, θα έρθει ξανά στην Ελλάδα, στις 14-15 Φεβρουαρίου και θα επισκεφθεί την Πάτρα και την Τρίπολη.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της «περιοδείας» του επιτρόπου στις 13 Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η συμφωνία των Βρυξελλών εξασφαλίζει 14,5 δισ. ευρώ για το «ΕΣΠΑ 2», συν 1,8 δισ. ευρώ από το διαρθρωτικό σκέλος της αγροτικής πολιτικής. Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι θα δοθούν περισσότεροι πόροι το 2016 (υπλογίζονται σε 2 δισ. ευρώ) μόλις αναθεωρηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των χωρών και αποτυπωθεί η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας λόγω της κρίσης.

Τέλος, η Αθήνα θα ενισχυθεί και από το ειδικό Ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας και άλλα 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο με βασικό θέμα την ανάπτυξη και το «ΕΣΠΑ 2».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβερνητική πρόταση για το νέο πρόγραμμα κοινοτικής βοήθειας θα είναι έτοιμη τον Αύγουστο. Μεγαλύτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ παράλληλα σημαντικό τμήμα των κονδυλίων του νέου πακέτου θα πάει στις μεγάλες υποδομές και στην καινοτομία.

Η ελληνική πλευρά έχει πετύχει τη χρονική επέκταση του αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ (από 80% σε 95%) ως το τέλος του 2015 ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.

Αυτό σημαίνει ότι και το νέο πρόγραμμα, το «ΕΣΠΑ 2», θα αρχίσει να «τρέχει» με το αυξημένο ποσοστό τουλάχιστον κατά δύο πρώτα χρόνια της ενεργοποίησής του.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook