Για την πορεία των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα, Τετάρτη, οι αγρότες στη σύσκεψη που έχει προγραμματίσει να γίνει στην Αθήνα η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Κινήματος.

Ο Αθ.Τσαυτάρης στον ΒΗΜΑ 99,5

«Τηρούμε με ευλάβεια τις υποσχέσεις που δώσαμε στους αγρότες» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης.

Από την πρώτη στιγμή είδαμε τα αιτήματά τους και τους δείξαμε τι δεχόμαστε και τι μπορεί να γίνει, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σιγά-σιγά όλα λύνονται».

«Δεν περιμέναμε να κλείσουν οι αγρότες τους δρόμους για να κάνουμε κάτι. Από το καλοκαίρι παιδευόμαστε για να δοθούν χρήματα. Ας μας έχουν εμπιστοσύνη. Δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες επειδή είναι στο δρόμο» πρόσθεσε.

Συμπλοκές σημειώθηκαν το μεσημέρι μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών.

Στο μεταξύ, στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι θα αποφασιστεί εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των εθνικών οδών για μία ώρα το μεσημέρι.

Στο νομό Θεσσαλονίκης «μπλόκα» υπάρχουν στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) και στην Χαλκηδόνα. Στις Σέρρες, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, οι αγρότες από το «μπλόκο» που έχει στηθεί στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, πρόκειται να κλείσουν την εθνική οδό από τις 2 το μεσημέρι και για μία ώρα.

Οι αγρότες του «μπλόκου» των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών-Καβάλας, πρόκειται να κλείσουν το δρόμο για μία ώρα από τις 2.30 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, παραμένει το «μπλόκο» στο Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως στις Σέρρες.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν στα «μπλόκα» που έχουν στηθεί στην εθνική οδό Καβάλας – Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, στο κόμβο της Χρυσούπολης επί της Εγνατίας οδού στη Μαυρολέκη,στη διασταύρωση Κοκκινογείων και στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης.

Στους δρόμους κατεβαίνουν μαζικά και οι αγρότες της Κρήτης την ερχόμενη Δευτέρα με κινητοποιήσεις διαρκείας και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Από τις 11 το πρωί αγρότες από την ΠΑΣΥ έχουν κατέβει με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τρακτέρ στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο και στην εθνική στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα «μπλόκα» των αγροτών και καταγγέλλει τα μέτρα ως εμπαιγμό, ζητώντας και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη. Παράλληλα, η ΠΕΚ, προαναγγέλλει και καθαρά κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις εντός του Μαρτίου, με κορύφωση το κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στα μέσα Απριλίου.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας που είχαν συνάντηση την Τρίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρη και τον υφυπουργό, Μ.Χαρακόπουλο, έφυγαν με άδεια χέρια.

Κατά τους αγρότες, οι πληρωμές που εξήγγειλε το υπουργείο ειδικά για τους ροδακινοπαραγωγούς αφορούν μόνο τις 2 από τις συνολικά 14 βιομηχανίες που μεταποιούν ροδάκινα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν άμεσα μέτρα για την αποπληρωμή όλων των ροδακινοπαραγωγών από όλες τις βιομηχανίες.

Η συνάντηση των ροδακινοπαραγωγών με τον Αθ.Τσαυτάρη, πυροδότησε τη διάσπαση της Ανασυγκρότησης του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος, η οποία εκπροσωπεί κυρίως αγρότες της βόρειας Ελλάδας.

Την ίδια ώρα στον θεσσαλικό κάμπο, το μέτωπο της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) παραμένει αρραγές. Παρά τις διασπάσεις και τις διαφωνίες οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα τους, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook