Στους δρόμους έχουν παρατάξει από το πρωί τα οχήματα τους οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, που αντιδρούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει  την φορολόγηση των αγροτεμαχίων τους.

Η κινητοποίηση των αγροτών που πραγματοποιείται στα Μεγάλα Χωράφια, περιελάμβανε κατά διαστήματα και ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου, καθώς και ενημέρωση μέσω φυλλαδίων των διερχόμενων οδηγών.

Σε ανάλογης μορφής κινητοποίηση προχώρησαν και οι αγρότες του Ηρακλείου στην περιοχή του κόμβου των Πεζών.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της  Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγρ. Συλλόγων  Χανίων, Σοφοκλής Τσουρουνάκης ανέφερε τα παρακάτω:

"Συνάδελφοι αγρότες, αγρότισσες,

Βρισκόμαστε σήμερα στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια μετά από μια βδομάδα κινητοποιήσεων με συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημ Αγοράς, αποκλεισμό της Αντιπεριφέρειας, της Εφορίας, συγκέντρωση στη λαϊκή αγορά και έχοντας συντονιστεί πανελλαδικά με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας μας για να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά μας. Ενάντια στο νέο φορολογικό που μας τσακίζει, ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές και τα απούλητα εσπεριδοειδή, στις τιμές κάτω του κόστους στα κτηνοτροφικά προϊόντα, για το πρόβλημα της δακοκτονίας στις ελιές και της ίωσης στα πρώιμα κηπευτικά, ενάντια στην αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ κ.α.

Το αίτημα για να συναντηθούμε και να εκθέσουμε τα προβλήματά μας στον πρωθυπουργό δεν έγινε δεκτό και συνάντησε την άρνησή του.

Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει το άσπρο-μαύρο και διατείνεται ότι δίνει μια σειρά παροχών στους αγρότες ενώ στην πραγματικότητα πετάει κάποια δήθεν ψίχουλα, που όχι μόνο δεν λύνουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά οδηγούν σε εξαθλίωση και ξεκλήρισμα τους αγρότες, αφού στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μηδενική παραγωγή, μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι υψώνουν τείχος αντίστασης για να ανακόψουν τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στη ζωή τους, με τα απούλητα ή με τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, την ίδια ώρα που οι τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια όλο και αυξάνονται, ταυτόχρονα, μάχονται και για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Νέα βάρη

Στα δυσβάσταχτα βάρη των φτωχών αγροτών έρχονται να προστεθούν και νέα, όπως:

-- Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των σπιτιών και των χωραφιών.

-- Οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, των ζωοτροφών και των άλλων αγροτοκτηνοτροφικών μέσων και εφοδίων, στα δημοτικά τέλη για το νερό στα χωριά κ.α.

-- Τα τσουχτερά χαράτσια για επίσκεψη, εισαγωγή και περίθαλψη στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα.

-- Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 11% σε 6% φέτος, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και στο φόρο πετρελαίου.

-- Η άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με μείωση κατά 30 ευρώ και το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

-- Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από καιρικές συνθήκες κι αρρώστιες, όπως στο Δήμο Πλατανιά από τη χιονόπτωση του 2008

Ορισμένα πανελλαδικά ΜΜΕ επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις ανακοινώσεις του αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τα αιτήματα των αγροτών, σε σύγκριση με άλλα τμήματα εργαζομένων. Είναι ψέμα και εμπαιγμός στον οποίο απάντησαν ήδη οι αγωνιζόμενοι αγρότες .

Η κοροϊδία είναι, ότι αφού κατήργησαν το αγροτικό ρεύμα, δηλώνουν τώρα ότι θα δώσουν φθηνό νυχτερινό ρεύμα από την 1η Ιούλη, ενώ θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Μάιο και Ιούλιο, καθώς  και το χαράτσωμα των γεωτρήσεων. Πρόκειται για εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα, δείχνει ότι το Υπουργείο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Πετσοκόβεται το Πρόγραμμα Δημόσιων Έργων (ΠΔΕ)  για τον αγροτικό τομέα. Επιμένουμε και ζητάμε άμεσα μείωση 30% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

Συνεχίζεται η κοροϊδία και με το αγροτικό πετρέλαιο, όπου ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν και αφορά στην επιστροφή για το 2012.  Φτάνει πια η κοροϊδία! Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Προφανώς η κυβέρνηση είναι των εφοπλιστών και όχι των αγροτών…

Οσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ ο συντελεστής παραμένει μειωμένος στο 6% από το 11% που ήταν και ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης έφτασε σε σημείο να ανακοινώσει, ότι μετά την καταπολέμηση των πλαστών τιμολογίων μπορεί και να αυξηθεί το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες. Μιλάμε για ψίχουλα όπως και να έχει. Από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ οι αγρότες χάνουν 180 εκατ. ευρώ ετησίως. Το αίτημά μας  είναι να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ  και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Πρόκληση αποτελεί επίσης  η αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και στη ρύθμισή τους, ενώ η εξάλειψη της υποθήκης για όσα δάνεια ξοφληθούν στο ύψος του 120% του χρέους είναι παραπάνω από κοροϊδία, αφού κανείς αγρότης δε θα έφτανε σε αυτό το σημείο, αν μπορούσε να πληρώνει έστω και τις ελάχιστες δόσεις των δανείων. Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες που δε θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις, στην ουσία θα χάσουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, αφού δίνεται το δικαίωμα στις τράπεζες να τα νοικιάζουν στο όνομα της αποπληρωμής των χρεών.

Ως μέτρο εμφανίζονται και οι λεγόμενες εισοδηματικές ενισχύσεις - ψίχουλα (ντε μίνιμις) για τους κτηνοτρόφους, μιας και η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και των βοοτρόφων στις πεδινές περιοχές έχουν λαμβάνειν στην πλειοψηφία τους 300 - 500 ευρώ όλα κι όλα, ενώ στις ορεινές περιοχές δε φαίνεται ότι θα δοθεί τίποτα και η μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. ευρώ θα προσφερθεί στις μεγάλες βιομηχανικές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ζητάμε δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων.

Η κοροϊδία συνεχίζεται με την ίδρυση του λεγόμενου ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας που πιο πολύ αφορά σε ιδιώτες επιχειρηματίες παρά στους αγρότες. Φυσικά και δεν μας καλύπτουν οι εξαγγελίες για τις συντάξεις και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ.

Σαφέστατα δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, γιατί ούτε στο ελάχιστο βάζουν φρένο στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αγροτοπαραγωγών. Με το πρόσχημα της κρίσης βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας και μας αρπάζουν πάνω από 2 δις ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δεν ζητάμε ουσιαστικά ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση, τα αιτήματα μας είναι αμυντικά με την έννοια ότι ζητάμε να μην μας πάρουν ακόμη περισσότερα από την τσέπη. Το ζήτημα δεν είναι ότι  το κράτος δεν έχει χρήματα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ότι θέλει πάλι να τα  πάρει από τους πολλούς εργαζόμενους, για να τα δώσει και πάλι στους λίγους, στους τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά  . Επιχειρούν και πάλι με αφορμή τα ψίχουλα που δήθεν μας δίνουν, να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό όπως εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο που είπε ότι για κάθε ευρώ που δίνουν στους αγρότες παίρνουν ένα ευρώ από τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Την απάντηση τη δίνουν τα λαϊκά στρώματα και οι μαζικοί φορείς που όλοι ανεξαιρέτως στέκονται στο πλευρό μας και εκφράζουν την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα μας.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες περιλαμβάνονται:

•Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

•Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

•Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

•Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

•Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

•Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

•Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

Ο νόμος του δίκιου θα νικήσει!"