Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται την Παρασκευή με κύριο θέμα την διαχείρηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

Στην συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τον προγραμματισμό.

«Στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση και να υπάρξει έξυπνος προγραμματισμός, ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα στο πρόγραμμα» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο των απορροφήσεων στην ΕΕ, όμως συμφωνήθηκε με τις διαχειριστικές αρχές να γίνουν σειρά κινήσεων εγκαίρως, από την αρχή της χρονιάς, που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την απορρόφηση των πόρων της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, θα έρθει ξανά στην Ελλάδα, στις 14-15 Φεβρουαρίου και θα επισκεφθεί την Πάτρα και την Τρίπολη.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της «περιοδείας» του επιτρόπου στις 13 Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η συμφωνία των Βρυξελλών εξασφαλίζει 14,5 δισ. ευρώ για το «ΕΣΠΑ 2», συν 1,8 δισ. ευρώ από το διαρθρωτικό σκέλος της αγροτικής πολιτικής. Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι θα δοθούν περισσότεροι πόροι το 2016 (υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ) μόλις αναθεωρηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των χωρών και αποτυπωθεί η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας λόγω της κρίσης.

in.gr