Μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος προς τον αδένα, φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση.

Η νέα θεραπεία, η οποία ονομάζεται εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας (PAE), δεν συνδέεται με παρενέργειες όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων που προκαλούνται από τη συμβατική διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη (ΤURP).

Η θεραπεία ΡΑΕ, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε ορισμένους ασθενείς και κυρίως σε εκείνους των οποίων ο προστάτης είναι μεγαλύτερος από 60 κυβικά εκατοστά ενώ παράλληλα εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα καθώς και μικρή ροή ούρων.

Αυτό ανέφερε ο Χοάο Μάρτινς Πίσκο, καθηγητής Στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία και επικεφαλής της μελέτης σχετικά με τη νέα θεραπεία. Ο καθηγητής Πίσκο παρουσίασε τα αποτελέσματά του χθες κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Σικάγο.

Λιγότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, γνωστή και ως διόγκωση του προστάτη, είναι μια μη καρκινική κατάσταση την οποία βιώνουν εκατομμύρια ηλικιωμένοι άνδρες. Ο προστάτης αδένας διογκώνεται σταδιακά και πιέζει την ουρήθρα, περιορίζοντας τη ροή των ούρων.

Η επέμβαση TURP για την υπερπλασία του προστάτη γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Αντιθέτως η μέθοδος ΡΑΕ απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία ενώ μειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως η αιμορραγία και η ανάδρομη εκσπερμάτωση κατά την οποία το σπέρμα διαρρέει στην ουροδόχο κύστη.

Στο πλαίσιο της ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας οι ειδικοί εισάγουν έναν καθετήρα στη μηριαία αρτηρία στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Ο καθετήρας μεταφέρει μικρούς «κόκκους» στις αρτηρίες του προστάτη, οι οποίοι μπλοκάρουν τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο αδένας.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί εμφανίζονται κάπως επιφυλακτικοί απέναντι στη θεραπεία ΡΑΕ. Όπως ανέφερε η δρ Ελίζαμπεθ Κάβαλερ, ουρολόγος από το Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ στη Νέα Υόρκη, σήμερα στους άνδρες με διογκωμένο προστάτη χορηγούνται κατά κύριο λόγο φάρμακα, ενώ μόνο ποσοστό της τάξεως του 10% υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης του αδένα.

Σύμφωνα με την δρα Κάβαλερ η μελέτη σχετικά με την θεραπεία ΡΑΕ αν και έδειξε κάποια βελτίωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς, δεν παρείχε σαφείς αποδείξεις σχετικά με το ότι η καινούργια τεχνική είναι ανώτερη της συμβατικής επέμβασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook