Να συμβάλλει στην προεργασία για την εκπόνηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να έχουν προστιθέμενη αξία και για τον τουριστικό κλάδο και για την ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικότερα, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε συνάντησή τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν στις αερομεταφορές, με τον υπουργό να εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Αναφερόμενος δε στο κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών, είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το επίπεδο των χρεώσεων.

Στα θέματα που έθεσε ο ΣΕΤΕ στον υπουργό ήταν και η ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

«Είχαμε μια πλήρη κάλυψη και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ θετικά νέα σύντομα» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α.Ανδρεάδης μετά τη συνάντηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αφού ξεκαθάρισε ότι με θέματα του τουριστικού κλάδου ασχολείται το αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού, πρόσθεσε ότι «από την πλευρά μας υποστηρικτικά, όπως έχουμε την υποχρέωση, είμαστε σε επαφή με τον ΣΕΤΕ ο οποίος είναι πια και επίσημα κοινωνικός εταίρος, για τα θέματα αρμοδιότητας του δικού μας Υπουργείου».

«Συζητήσαμε για τα ζητήματα του ΕΣΠΑ, κυρίως για το νέο ΕΣΠΑ και ζητήσαμε από τον ΣΕΤΕ με τις δικές του ιδέες, με τις δικές του ομάδες εργασίας να συμβάλλει στην προεργασία για την εκπόνηση των νέων προγραμμάτων, για να έχουν προστιθέμενη αξία και για τον τουριστικό κλάδο και για την ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικότερα. Αλλά συζητήσαμε ειδικότερα και τα ζητήματα που αφορούν στις αερομεταφορές».

Αμεσα η παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων

Την εκτίμησή του ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Σε λίγες θέλω να πιστεύω μέρες, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις συμβάσεις παραχώρησης στα περιφερειακά αεροδρόμια από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ» είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

»Από τη δική μας μεριά γίνεται η προεργασία σε σχέση με το νόμο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτά, θα προχωρήσουν μαζί και στόχος της Κυβέρνησης είναι οι συμβάσεις παραχώρησης να προχωρήσουν, αλλά να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στον τουρισμό. Αντίθετα, τα περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα να είναι ανταγωνιστικά με τα αεροδρόμια των χωρών που συνορεύουν με την Ελλάδα».

Φθηνότερο θα γίνει το «Ελ.Βενιζέλος»

Ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών «είναι ένα ακριβό αεροδρόμιο και αυτό δημιουργεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας στη χώρα» επισήμανε ο Κ.Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Βούλησή μας είναι -πιστεύω και του ΤΑΙΠΕΔ- στις διαδικασίες για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου 'Ελευθέριος Βενιζέλος', αλλά και στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που προβλέπονται ήδη, να ληφθεί ειδική μέριμνα για το επίπεδο των χρεώσεων».

«Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας και επομένως θα πρέπει το βασικό αεροδρόμιο της χώρας να είναι ένα ανταγωνιστικό αεροδρόμιο. Αυτό είναι μια σαφής κατεύθυνση της Κυβέρνησης» τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α.Ανδρεάδης, μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε, σε συνέχεια πρωινής συνάντησης με την υπουργό Τουρισμού την κυρία Κεφαλογιάννη, την ευκαιρία να συναντηθούμε το προεδρείο του ΣΕΤΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χατζηδάκη και συζητήσαμε θέματα που αφορούν τρέχουσες εξελίξεις στον τουρισμό, την αναπτυξιακή δυναμική σε μια χρονιά και μια πολύ θετική προοπτική του τουρισμού, τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ το οποίο τώρα συζητείται για την επόμενη προγραμματική περίοδο σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων».

«Το κομμάτι των αερομεταφορών με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, τη μείωση του κόστους του αεροδρομίου της Αθήνας, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως την ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που κύριος πρωταγωνιστής στην απορροφητικότητα, θα είναι ο τουρισμός», πρόσθεσε.

«Είχαμε μια πλήρη κάλυψη και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ θετικά νέα σύντομα» κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.

in.gr