Ο Δεκάλογος εξοικονόμησης Νερού στο σπίτι:  .

 Αρχικά θα νιώσετε ότι “είστε έξω από τα νερά σας’’ αλλά στη συνέχεια θα συνηθίσετε και θα γίνει τρόπος ζωής!

– Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τη βρύση ανοιχτή. Με προσεκτική χρήση νερού, ξοδεύονται περίπου 2lt ενώ με ανοικτή βρύση 20lt

– Το ίδιο και όταν ξυρίζεστε. Στο ξύρισμα με προσεκτική χρήση νερού, καταναλώνονται έως 3lt νερού ενώ  με ανοικτή βρύση: 25lt

– Βεβαιωθείτε ότι το καζανάκι της τουαλέτας δεν τρέχει. Ειδάλλως καλέστε έναν υδραυλικό να το επιδιορθώσει άμεσα.

– Περιμένετε το πλυντήριο ρούχων να γεμίσει για να πλύνετε τα ρούχα σας και χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού εάν υπάρχει. Με το οικονομικό πρόγραμμα χρησιμοποιούνται  έως 130l t νερού ενώ με το μεγάλο πρόγραμμα 300lt.  Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων.

\"\"– Ελέγξτε όλες τις βρύσες του σπιτιού εάν στάζουν και επιδιορθώστε αυτές. Με αυτή την πράξη μπορείτε να σώσετε 1.600 λίτρα νερού μηνιαίως ανά βρύση.

– Μειώστε τη χρονική διάρκεια του ντους. Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε ξοδεύονται έως 40lt νερού ενώ όταν κάνετε μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα: 180lt και όταν κάνετε ντους με το νερό να τρέχει: 120lt νερού. Ετησίως 21.000 λίτρα νερού ανά άτομο υπολογίζεται ότι ξοδεύονται στο ντους.

– Όταν πλένετε το αυτοκίνητό μόνοι σας, μην αφήνετε το λάστιχο να τρέχει. Χρησιμοποιείστε ένα κουβά που έχετε γεμίσει με νερό και το λάστιχο κατά το ξέβγαλμα. Με κουβά, έχετε οικονομία σε νερό σε σύγκριση με το λάστιχο, έως 85% .

– Για το πότισμα του κήπου χρησιμοποιείτε αυτόματα συστήματα ψεκασμού.

– Πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά στο νεροχύτη που έχετε γεμίσει κατά το ήμισυ με νερό και μην αφήνετε τη βρύση άσκοπα ανοιχτή. ‘Έτσι θα σώσετε περίπου 33 έως 48 λίτρα.

– Για να ξεπλύνετε τα πιάτα μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα στο νεροχύτη. Προσπαθήστε να κλείνετε τη βρύση ή χρησιμοποιείστε το δεύτερο νεροχύτη εάν υπάρχει για το ξέβγαλμα. Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στη λεκάνη ξοδεύεται περίπου 25lt νερό ενώ με ανοιχτή βρύση έως και 150lt.

in

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook