Η μυστηριώδης ιστορία του «Κρατουμένου Χ», άνδρα που είχε φυλακιστεί με ψεύτικο όνομα στο Ισραήλ και αυτοκτόνησε, όπως φαίνεται, στο κελί του το 2010, έχει φέρει αναγκαστικά στο φως λεπτομέρειες για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες: Το Ισραήλ σήκωσε μερικό από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την υπόθεση, λέγοντας πως ο κρατούμενος όντως είχε διπλή υπηκοότητα (ισραηλινή και αυστραλική) και αντιμετώπιζε «βαρύτατες κατηγορίες», ενώ το Σίδνεϊ -που υποψιαζόταν τον κρατούμενο για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ- παραδέχτηκε ότι γνώριζε για την σύλληψή του από τις αρχές του 2010.

Πρόκειται για τον 34χρονο Μπεν Ζίγκιερ, ή αλλιώς Μπεν Αλόν και Μπεν Άλλεν, μέλος εξέχουσας οικογένειας της εβραϊκής κοινότητας στην Αυστραλία. Αυστραλιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ζιγκίερ ήταν ο ανώνυμος κρατούμενος που συνελήφθη από το Ισραήλ και αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν σε κράτηση το 2010.

Το Ισραήλ αναγνώρισε την ύπαρξη του «Κρατούμενου Χ», με ισραηλινό δικαστήριο να σπάει την επίσημη σιωπή για την υπόθεση, λέγοντας πως κάτοχος διπλής υπηκοότητας κρατείτο με ψεύτικο όνομα «για λόγους ασφαλείας».

Ο ισραηλινός εισαγγελέας Άβιγκντορ Φέλντμαν περιορίστηκε να αναφέρει στο αυστραλιανό ABC ότι οι κατηγορίες που τον βάρυναν ήταν «βαρύτατες». Λέγοντας πως συναντήθηκε με τον κρατούμενο μία ημέρα πριν αυτοκτονήσει, ο Φέλντμαν τον χαρακτήρισε «ένα ισορροπημένο άτομο, που προσπαθούσε να εξετάσει λογικά τις νομικές του επιλογές».

«Οι ανακριτές του... τον πίεσαν ψυχολογικά όσο περισσότερο μπορούσαν και υποθέτω ότι αυτό συνέβαλε στο τραγικό του τέλος» είπε ο Φέλντμαν.

Η υπόθεση έχει βαρύνει τ οκλίμα γύρω από τη δράση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό. Η Μοσάντ θεωρείται, όπως αναφέρει το Reuters, ότι έχει εντείνει τον διασυνοριακό «σκιώδη πόλεμό» της με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τους ενόπλους της Χεζμπολάχ και την παράδοση όπλων στη Χαμάς.

in.gr