Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, αιφνιδιαστικά, άσκηση ετοιμότητας των Εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου,(Ε.Π.Η.) με την κωδική ονομασία, «ΙΚΑΡΟΣ 13».

Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαίδευσης της ομάδας, με σκοπό να αξιολογηθούν τα παρακάτω: η ετοιμότητα των μελών της σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, το σύστημα επικοινωνίας, η δυνατότητα οργάνωσης Κέντρου Επιχειρήσεων στο πεδίο, και η ικανότητα στησίματος σκηνής αγνώστου τύπου .

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μικρό αεροσκάφος, κατέπεσε στην περιοχή των ενετικών τειχών (κομμένο Μπεντένι) και ειδοποιείται ο Επιχειρησιακός Αρχηγός των Ε.Π.Η. ο οποίος πρέπει να ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσης ενημέρωσης όλων των Εθελοντών.

Ένα λακωνικό μήνυμα φθάνει μέσα σε λίγα λεπτά σε όλους τους Εθελοντές οι οποίοι ανάλογα με τον χώρο που βρίσκονται πρέπει να αξιολογήσουν τι είναι προτιμότερο να κάνουν : να σπεύσουν στην περιοχή του συμβάντος ή να περάσουν από το σπίτι τους και να εξοπλισθούν με είδη κατάλληλα για το σενάριο της άσκησης ?

Τα τηλέφωνα «παίρνουν φωτιά» ! Όσους το μήνυμα, τους βρίσκει στην αγορά καταφθάνουν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ όσοι βρέθηκαν στα σπίτια τους έρχονται με τον διαθέσιμο εξοπλισμό τους.
Μέσα σε 40 περίπου λεπτά, συγκεντρώνεται στο σημείο ο κύριος όγκος των διαθέσιμων εθελοντών, ενώ η Επιχειρησιακή Ομάδα στήνει το Συντονιστικό της Κέντρο το οποίο «επικοινωνεί με τις Αρχές» κι ενημερώνει τους Εθελοντές για το περιστατικό.

Συντονίζει τις ενέργειες εντός κι εκτός «πράσινης ή τρίτης» ζώνης δράσης σύμφωνα με τα επεισόδια του σεναρίου που λαμβάνει μέσω Ασυρμάτου από τις «κρατικές αρχές», κατανέμει το προσωπικό σε βάρδιες …κλπ. κλπ

Στο «αίτημα» για προληπτική έρευνα σε έκταση της ευρύτερης περιοχής, οι Εθελοντές αφού συγκροτούν 4 Ομάδες Έρευνας, «χτενίζουν» την υποδειχθείσα περιοχή εντοπίζοντας και τα 6 «ευρήματα» (που αποτελούσαν ακρωτηριασμένο ανθρώπινο άκρο, μηχανικά εξαρτήματα, τμήματα της ατράκτου, μεταξύ αυτών και το Μαύρο Κουτί !!!)

Οι αρχηγοί κάθε Ομάδας Έρευνας είναι υπεύθυνοι για τον σωστή διαχείριση κάθε ευρήματος ! Μια παράλληλη επιχείρηση εξελίσσεται για την διάσωση – διατήρηση του ανθρώπινου μέλους !

Για τις ανάγκες της άσκησης, μας παραχωρήθηκε σκηνικό υλικό, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία. (Το στήσιμο σκηνής 12 ατόμων, που ολοκληρώθηκε σε 49 λεπτά από 4 άτομα, αποτέλεσε και αυτό τμήμα της εκπαίδευσης και θεωρείται ικανοποιητικό ως πρώτη φορά.)

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι το υλικό που μας δόθηκε συσκευασμένο και με τυχαίο τρόπο επιλογής, βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και πλήρες δηλ με όλα τα παρελκόμενά του !

Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ άσκηση «IΚΑΡΟΣ 13» διήρκησε συνολικά 5 ώρες και 46 λεπτά, κι έλαβαν μέρος 36 Εθελοντές κι Εθελόντριες. Οι Εθελοντές ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου, θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, στα πλαίσια της αντιμετώπισης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων σε περιβάλλον άλλοτε εντός κι άλλοτε εκτός του αστικού ιστού του Δήμου μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook