Ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρεν άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως ζήτησε να πάρουν θέση για το λάθος του ΔΝΤ και οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας.

«Εγώ έθεσα το θέμα. Ζήτησα να πάρουν θέση. Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση, όμως. Και το ΙMF και η Commission και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν»

Και ακολούθησε ο διάλογος με τους δημοσιογράφους ο οποίος είναι αποκαλυπτικός.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περιθώριο;

Ι. Στουρνάρας: Δεν το γνωρίζω. Από ό,τι φαίνεται όχι.

Δημοσιογράφος: Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό;

Ι. Στουρνάρας: Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να πούμε.

Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος;

Ι. Στουρνάρας: Εμείς εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους.


Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ισχυρίσθηκε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του επιτρόπου χωρίς ωστόσο να διαψεύδει την ουσία των όσων είπε. «Είναι λυπηρό ότι η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν σ’ έναν ευρωβουλευτή παρερμηνεύτηκε σοβαρά. Ο Επίτροπος ποτέ δεν σχολίασε κάποια επικείμενη μείωση του κατώτατου μισθού. Για την ιστορία σας λέω πως ο Επίτροπος απάντησε το αυτονόητο. Αυτό που συμφωνήθηκε δηλαδή κατά την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος τον Νοέμβριο του 2012, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ.

Δηλαδή θα γίνει η αναθεώρηση του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού του 2014, με στόχο την απλοποίηση, την αποτελεσματικότητα, τη μείωση της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, διάλογος στον οποίο θα λάβουν μέρος και οι κοινωνικοί εταίροι. Ο Επίτροπος δεν ανακοίνωσε καμία μείωση μισθών, ούτε υπονόησε έμμεσα ή άμεσα οποιαδήποτε συμφωνημένη μείωση. Δεν έχει προσυμφωνηθεί κανένα επόμενο βήμα.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θρυλούμενο λάθος στους πολλαπλασιαστές, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Επίτροπος Ρεν ξεκαθαρίζει τη θέση της Κομισιόν στο γράμμα που απέστειλε στους 27 υπουργούς υπενθυμίζει ότι ακόμη και τα λεγόμενα του ίδιου του Μπλανσάρ έχουν σοβαρά παραφραστεί και παραπέμπει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα σχετικά με το τι μπορεί να είπε ο τελευταίος σε σχέση με το ζήτημα.


real.gr