Υπερδιπλασιάσθηκε, κατά τη διετία 2011-2012, ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε περικοπές των αποδοχών για τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας Αποδοχών και Παροχών της εταιρείας KPMG, στην οποία συμμετείχαν 230 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ακόμη, αυξήθηκε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2012 το ποσοστό των εταιρειών που έδωσαν μηδενικές αυξήσεις στους εργαζομένους τους, ενώ μια στις δυο εταιρείες μείωσαν και τον αριθμό των θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν το 90% των εταιρειών προτίμησε τη μείωση των βασικών αποδοχών, το 19% τη μείωση των ωρών και την εκ περιτροπής εργασία, το 5% τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και το 14% τη μετατροπή σε συμβάσεις μερική απασχόλησης.

Τα στοιχεία αυτά ίσως να αποτελούν εικόνες από το μέλλον για τους 600 χιλ. εργαζόμενους που καλύπτονται από μια από τις 42 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι σε θέματα αποδοχών και παροχών:

Το 67% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις για το 2012 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (για το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49%).

Το 30% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων (για το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13%). Η μέση μείωση στις βασικές αποδοχές ανήλθε στο 10,9%.

Το 26% των εταιρειών που παρέχουν πριμ απόδοσης, είτε βάσει επίσημης πολιτικής, είτε κατά περίπτωση, δεν χορήγησε πριμ το 2012 για τα αποτελέσματα του 2011 σε καμία από τις κατηγορίες εργαζομένων πωλήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό για της κατηγορίες εργαζομένων εκτός πωλήσεων ανέρχεται σε 31%.

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, το 90% των εταιρειών προτίμησε τη μείωση των βασικών αποδοχών, το 19% τη μείωση των ωρών εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία, το 5% των επιχειρήσεων προτίμησαν τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και το 14% τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις

Για τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, οι συνολικές αυξήσεις που δόθηκαν το έτος 2012 κινήθηκαν στο 2,7% κατά μέσο όρο, ενώ για το 2013 οι συνολικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν στο 2,0%.

Έρχονται νέες μειώσεις και απολύσεις

Αυξημένη εμφανίζεται και η τάση των επιχειρήσεων να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.

Το 48% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν τον αριθμό θέσεων εργασίας το 2011 ή/και το 2012

Το 15% των εταιρειών του δείγματος στράφηκε στη μερική ή πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους το διάστημα 2011-2012.

Μόνο το 32% των εταιρειών του δείγματος παρέχουν Υπηρεσίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που απολύονται, σημειώνοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου 22% των εταιρειών για το 2011.

Η KPMG αποτελεί παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών-μελών συνδεδεμένων με την KPMG International, ενός ελβετικού συνεταιρισμού.

Η ετήσια έρευνα Αποδοχών και Παροχών, στην οποία καταγράφονται οι τάσεις της αγοράς εργασίας, διεξάγεται για 19η συνεχή χρονιά.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook