Κοινό έδαφος για τη συναλλαγματική πολιτική, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης για την ραγδαία διολίσθηση του γεν, θα αναζητήσουν από σήμερα Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20, που συναντώνται στη Μόσχα.

Την περασμένη Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των Επτά (G-7), τη δέσμευση των χωρών τους για την «ελεύθερη διαμόρφωση των ισοτιμιών στην αγορά συναλλάγματος» και τη στενή συνεργασία «όσον αφορά στις συναλλαγματικές πολιτικές».

Τις ανησυχίες περί κλιμάκωση των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο, με αφορμή τις ισοτιμίες, έχει τροφοδοτήσει η στάση της νεοεκλεγείσας ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία ασκεί πιέσεις για επιθετική ποσοτική χαλάρωση με στόχο την εξασθένιση του γεν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ιαπωνικής οικονομίας.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από τις διαρροές στα ΜΜΕ, στην Ομάδα των Επτά υπάρχει έντονη ανησυχία για τις «υπερβολικές κινήσεις» (σ.σ δηλαδή τη μεγάλη πτώση) στην ισοτιμία του γεν.

Σήμερα, Παρασκευή, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται για τέταρτη συνεχή ημέρα έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, το προηγούμενο τρίμηνο έχει υποχωρήσει κατά 12% περίπου.

in.gr