Είχε εμφανιστεί το 2010 σαν μια «παραξενιά», κερδίζοντας δημοσιότητα σε ιντερνετικές σελίδες με γκατζετιές. Κάποιοι γοητεύτηκαν από το DTV (Dual Tracked Vehicle) Shredder, ειδικά όσοι έχουν γευτεί την οδήγηση εκτός δρόμου. Μέρος της γοητείας του διαβολάκου αυτού είναι ότι μοιάζει περισσότερο με «συσκευή» παρά με όχημα.

Τώρα το μίνι ερπυστριοφόρο με το υπερφιλόδοξο όνομα Shredder (o Καταστροφέας, ο Χαλαστής, ο Ολετήρ) προσφέρεται στην αγορά μέσω του website της BPG Werks αλλά και αντιπροσώπων σε κάποιες χώρες. Η τιμή του είναι στις ΗΠΑ 4.000 δολάρια, όχι εξωφρενική αν σκεφτεί κανείς ότι το DTV Shredder είναι ένα από αυτά τα οχήματα που αποκαλούμε «πασπαντού». Και πάει παντού εκτός ασφάλτου, χρήση για την οποία ίσως δεν πάρει έγκριση τύπου.

Οι ικανότητες του DTV Shredder σε κάθε είδους έδαφος οφείλονται βασικά στις δύο «ατέρμονες» ελαστικές ερπύστριες και τον τετράχρονο κινητήρα του, που από 196 κυβικά αποδίδει 13 ίππους και μέσω αυτόματου κιβωτίου διαρκώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (όπως των σκούτερ δηλαδή) φτάνει σε ταχύτητα τα 48 χ.α.ω.

Είναι πολύ λιγότερα από τους 48 ίππους και τα 97 χ.α.ω. τα οποία αρχικά ονειρεύονταν οι σχεδιαστές του Shredder, αλλά κι έτσι μπορεί κανείς να διασκεδάσει, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

\"\"

Στο πρωτότυπο πριν δύο χρόνια το γκάζι ελεγχόταν από ένα μηχανισμό τύπου «σκανδάλης», αλλά τώρα είναι ένα κανονικό μοτοσυκλετιστικό στο τιμόνι, όπου υπάρχει και η μανέτα του φρένου. Όπως στα σκέιτμπορντ, η αλλαγή πορείας επιτυγχάνεται γέρνοντας πάνω στην πλατφόρμα.

Η αλλαγή της πίεσης σε κάποια από τις δύο πλευρές της, μεταβάλλει την ταχύτητα της αντίστοιχης ερπύστριας και έτσι -σαν όλα τα ερπυστριοφόρα οχήματα- στρίβει το Shredder. O αρθρωτός κάθετος βραχίονας που μοιάζει με τιμόνι, απλά βοηθά στη στήριξη και την ισορροπία του αναβάτη.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 3,8 λίτρων, προσδίδοντας αυτονομία σχεδόν 50 χιλιομέτρων ή μίας ολόκληρης ώρας σε δύσκολα εδάφη (χιόνι, άμμο, λάσπη). Ο κινητήρας ανασαίνει μέσα από ένα σφραγισμένο καρμπυρατέρ που επιτρέπει στην ιδιότυπη οχηματοσυσκευή να κινείται σε νερό μέγιστου βάθους 25 εκατ.

\"\"

Το τρέχον μοντέλο, το οποίο σημειωτέον έχει καταγράψει προπαραγγελίες σχεδόν 5.000 τεμαχίων, μπορεί να μεταφέρει ως 136 κιλά φορτίο, ενώ ήδη εξελίσσεται και μια ειδική έκδοση «αχθοφόρος», για μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων.

Η ιδέα ξεκίνησε με σκοπό να φτιαχτεί ένα skateboard που κάνει motocross και βγήκε ένα όχημα παντός εδάφους, ιδανικό για επιχειρήσεις στρατιωτικού περιεχομένου. Το DTV Shredder κατασκευάζεται σε τρία χρώματα, μαύρο, πορτοκαλί ή γκρίζο και δέχεται και συσκευή που το καθιστά τηλεκατευθυνόμενο.

\"\"

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Διαστάσεις (Μ x Π x Υ): 107 x 57 x 61 (με το τιμόνι διπλωμένο)
Βάρος: 91 κ.
Μεταφορική ικανότητα: 1 άτομο
Κινητήρας: 196 κ.εκ. τετράχρονος
Ισχύς: 13 ίπποι
Τελική: 48 χ.α.ω.
Πλαίσιο: Από κατεργασμένο αλουμίνιο με ενισχύσεις συνθετικών υλικών
Ανάρτηση: πολλαπλών σημείων
Μετάδοση: Διαρκώς μεταβαλλόμενων σχέσεων Dual CVT με φυγοκεντρικό συμπλέκτη

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook