Το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer τελειώνει μέχρι το τέλος του μήνα τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους, έχοντας κάνει έως τώρα πάνω από το 70% των ερευνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη καλυφθεί η επιφάνεια των 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως προέβλεπε η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας, ενώ οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στα ανοικτά της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ που εποπτεύει τον διαγωνισμό για τα τρία «οικόπεδα» κατέληξε στις εταιρείες που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Γ

Για την ακρίβεια αποκλείστηκαν τα δύο από τα τέσσερα σχήματα που μετείχαν στα Ιωάννινα. Πρόκειται για την κοινοπραξία «Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc» και την «Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.».

Κύκλοι των ΕΛΠΕ σχολιάζουν πως η κοινοπραξία τους αποκλείστηκε για διαδικαστικούς λόγους, ενώ το ενδιαφέρον της φέρεται να είναι εντονότερο για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο. Ετσι συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού:

Ιωάννινα: 1. «Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)». 2. «Chariot Oil and Gas Limited».
Πατραϊκός: 1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner). 2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc.
Κατάκολο: 1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner). 2. Grekoil Energy Ventures LTD.

Το υπουργείο ΠΕΚΑ δηλώνει ικανοποιημένο τόσο από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όσο και από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εκ μέρους ξένων ομίλων να αποκτήσουν τα πακέτα των δεδομένων.

Η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων ξεκινά το Μάρτιο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει το καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο, και με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα ξεκινήσει η χάραξη των οικοπέδων ώστε στη συνέχεια να προκηρυχθεί διεθνής γύρος παραχώρησεων όπως συνέβη στην Κύπρο. Γεωτρύπανα σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς δεν πρόκειται να μπουν πριν από το 2017.

Οι διαδικασίες των διαγωνισμών θα ολοκληρωθούν τον Μάιο.

Το πρόγραμμα των ερευνών είχε ξεκινήσει από το Ιόνιο, ακολούθησε η Ν. Κρήτη και για το τέλος έμεινε η θαλάσσια περιοχή της Δ. Πελοποννήσου.

Το πλοίο σέρνει πίσω του καλώδια μήκους 10 χλμ. και τα οποία φέρουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται. Τα κρουστικά κύματα που εκτοξεύονται από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα αναζητούν το κοίτασμα στα στρώματα των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Υπενθυμίζουμε ότι το πλοίο Nordic Explorer συνοδεύεται από δύο μικρότερα, το Romulus καθώς και το Thor Chaser.

με πληροφορίες από Εθνος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook