«Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, που ξεκινά από το 2014. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πρότεινε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των περιφερειών.

Όπως είπε, έχει γίνει ήδη οργανωτική προετοιμασία, με μελέτες, συνδιασκέψεις και ανταλλαγή απόψεων, ενώ επισήμανε πως από εδώ και πέρα η διαδικασία αυτή αναβαθμίζεται και επιταχύνεται.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ειδικότερα πως θα γίνει ένα αναπτυξιακό συνέδριο στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός. ενώ θα υπάρξει μια Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών. Υποστηρικτικά θα λειτουργεί μια Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος. Επιπλέον θα υπάρχουν ομάδες κατάρτισης προγραμμάτων των υπουργείων και των Περιφερειών.

Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα υπάρχει μια ανοιχτή διαβούλευση, ένας ανοιχτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών.

Στα τέλη Μάιου, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της ΣΕΣ (Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ. Και στη συνέχεια, η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με την προϋπόθεσηότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, αν στις Βρυξέλλες δεν υπάρξουν καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις και στη χώρα μας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε πως το νέο ΕΣΠΑ έχει αρκετά διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό, καθώς, όπως είπε, δίνεται πολύ μικρότερο βάρος στις υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος.

Τόνισε πως στο επίκεντρο της προσοχής «παραμένει φυσικά η παράμετρος κοινωνική συνοχή και απασχόληση» και πως όλα αυτά δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook