Αρνητική ήταν επί της ουσίας η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στην πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος για συζήτηση κορυφής γύρω από την κεντροαριστερά καθώς και για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

Στην απαντητική επιστολή του κ. Κουβέλη, το περιεχόμενο της οποίας συμφωνήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει ότι «η ΔΗΜΑΡ, δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ, ή να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της \”ταυτότητάς του\”, μέσα μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων. Όχι μόνο για λόγους αρχής. Κυρίως, γιατί αυτή η διαδικασία δεσμεύει αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων».

Ένας ακόμη λόγος τον οποίο επικαλείται ο κ Κουβέλης αφορά στην εκτίμηση της ΔΗΜΑΡ ότι η υπόθεση σύγκλισης και συμπόρευσης της Κεντροαριστεράς, «δεν είναι υπόθεση που εξαρτάται από μία συνάντηση \”κορυφής\”, ιδίως όταν οι διεργασίες αυτού του ευρύτερου χώρου είναι σε εξέλιξη, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αναζητούν ακόμα προγραμματικές συμπτώσεις, στρατηγικούς προσανατολισμούς και νέες κοινωνικές συμμαχίες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απαντητική του επιστολή.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι «η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς ηγεμονισμούς. Αφορά έναν αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού» και πως «θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαδικασίες αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού».

Ο κ. Κουβέλης τονίζει προς τον κ. Βενιζέλο ότι «το γεγονός, όπως επισημαίνεις, ότι η επιρροή του \”χώρου αυτού\”, είναι μεγαλύτερη από την κοινοβουλευτική αποτύπωσή της, πρέπει να προβληματίσει δημιουργικά. Χρειάζεται ουσιαστικός αναστοχασμός. Όχι ένα εύκολο «πάμε παρακάτω». Τα \”γιατί\” έχουν μεγάλη αξία. Και αν δεν απαντηθούν -πριν απ\’ όλα- και από όλους καθαρά, ειλικρινά και πειστικά, η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε μία μη αξιόπιστη πολιτική διαδικασία. Επίσης, πιστεύω, ότι η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού δεν προωθείται με επικοινωνιακούς χειρισμούς, πριν ή μετά από ένα κομματικό συνέδριο. Θέλει συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού», επισημαίνει.

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει, επίσης, όπως αναφέρεται στην επιστολή, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση, που θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, προωθώντας «συνθέσεις απόψεων», χωρίς, όμως, να τις «εκβιάζει».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «Θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και θα μελετήσουμε τα συμπεράσματά του και τις αποφάσεις του. Και βέβαια θα συζητήσουμε με όλους: κινήσεις, ομάδες, πρόσωπα, κάθε σκέψη και ιδέα που προάγει την ουσιαστική και αποτελεσματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, με βάση αρχές και αξίες, αλλά και στο πλαίσιο ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου, για την έξοδο της χώρας από την κρίση».


Βενιζέλος: Αμήχανη και αμυντική η απάντηση

Τη λύπη του για την αρνητική απάντηση του Φώτη Κουβέλη στην επιστολή του για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την απάντηση «αμήχανη» και «αμυντική».

Η απάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ έφθασε στην Ιπποκράτους κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών υπό τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος προέβη αμέσως στον σχολιασμό της.

Περαιτέρω, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά για μεγάλες πρωτοβουλίες, με λόγο επί της ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς διδακτισμούς. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο άνοιγμα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook