Ο επικεφαλής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε το Σάββατο, ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα πρέπει να δώσει λόγο για εγκλήματα πολέμου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της ενδεχόμενης στρατιωτικής παρέμβασης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νάβι Πιλάι, επανέλαβε την έκκλησή του να δικαστεί ο πρόεδρος της Συρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τις ενέργειες των δυνάμεών του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στους 22 μήνες των μαχών, έχει σκοτωθεί σχεδόν 70.000 άνθρωποι.

Ερωτηθείς αν ο Άσαντ θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε στο βρετανικό Channel 4 News: «Δεν έγινε αλλά θα έπρεπε να γίνει». Κατά τον Πιλάι θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Θα τις περιέγραφα (τις ενέργειες του Άσαντ) ως αποδεικτικά στοιχεία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου κατά των πολιτών της χώρας του» σημείωσε ο ίδιος.

Οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις δεν συμφωνούν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στη Συρία και το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι απίθανο να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, καθώς αυτό δεν είναι ένα επίσημο σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν έως τώρα ενεργήσει ως προστάτες της Συρίας, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις δυτικές προσπάθειες να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα - όπως είναι οι κυρώσεις- κατά της κυβέρνησης της Συρίας.

real.gr