Η "δυσμενής" οικονομική συγκυρία κάνει "εξαιρετικά δύσκολο" το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, επιβεβαίωσε σήμερα-Παρασκευή ο υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, παρά την έκκληση για την τήρηση των στόχων αυτών που έκανε νωρίτερα ο Γεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ.

"Ο στόχος του 3% είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτός ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί το 2013, όχι επειδή οι ασκούμενες πολιτικές το εμποδίζουν, αλλά επειδή η οικονομική συγκυρία καθιστά το στόχο αυτό εξαιρετικά δύσκολο", δήλωσε ο Καϊζάκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ερό εκτίμησε την Τετάρτη ότι "δεν θα είμαστε ακριβώς στο 3% το 2013". Ο Άσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι είναι "ιδιαίτερα σημαντικό" να διατηρήσει η Γαλλία για το 2013 το στόχο της μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, θεωρώντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα.

"Ως πυρήνας της νομισματικής ένωσης, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα της", δήλωσε στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

"Όλοι ξέρουν ποια είναι η οικονομική συγκυρία, τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Καγκελαρία στο Βερολίνο", σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός. "Ως απόδειξη θέλω να αναφέρω ότι στη Γερμανία, η οικονομική ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν μια αρνητική ανάπτυξη στο -0,6%", τόνισε.

"Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και το περιβάλλον της γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η κατάσταση" και "έχουν επίσης πολύ προειδοποιηθεί για να μην κατανοούν ότι, όταν η συγκυρία είναι δυσμενής, η τήρηση τόσο φιλόδοξων στόχων είναι προφανώς πολύ ευαίσθητη" εκτίμησε ο υπουργός.

protothema.gr