Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξετάζει τη σχέση μεταξύ ποσοστών χρήσης προφυλακτικού και κρουσμάτων του HIV.

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία επεξεργάστηκε στοιχεία από το 1990 μέχρι και το 2010, η μη χρήση προφυλακτικού από ομοφυλοφίλους και αμφιφυλόφιλους εμφανίζεται αυξημένη κατά 26% με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των μολύνσεων από τον HIV στις παραπάνω ομάδες.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτή την υποβάθμιση της σημαντικότητας της προφύλαξης στη συνείδηση των ατόμων, θα μπορούσε και να είναι η εξαιρετική αποτελεσματικότητα των αντιρετροϊκών φαρμάκων η οποία όμως με τη σειρά της έφερε το θέμα του AIDS σε πολύ χαμηλότερη θέση στην «ατζέντα» της παγκόσμιας ειδησεογραφίας, δημιουργώντας έτσι έναν πλασματικό εφησυχασμό του πληθυσμού, μια ψευδαίσθηση δηλαδή «πως το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο κάποτε».

Στην έκθεση της ίδιας έρευνας επισημαίνεται η τεράστιας σημασίας χρήση του προφυλακτικού και η άμεση σύνδεση της μείωσης χρήσης του με την αύξηση του AIDS. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως από τα 6.280 άτομα στα οποία εντοπίστηκε ο HIV, σχεδόν οι μισοί ήταν είτε ομοφυλόφιλοι είτε αμφιφυλόφιλοι.

Η χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων φυσικά αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντική στο να ανακοπεί ο αλματώδης ρυθμός μετάδοσης του ιού και υπολογίζεται πως χωρίς αυτά, τα ποσοστά μολύνσεων στις συγκεκριμένες ομάδες θα ήταν ακόμη πιο αυξημένα και μάλιστα κατά 68% !

Από την άλλη μεριά, η χρήση του προφυλακτικού θα μείωνε τα ήδη υπάρχοντα ποσοστά κατά 32%, κατά ένα δηλαδή ποσοστό απίστευτα σημαντικό.

Γι΄αυτό δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, το AIDS, είτε «ακούγεται» περισσότερο-είτε λιγότερο από τα ΜΜΕ, είναι πάντα «εδώ» και δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο «χαλάρωσης», κάνοντας το προφυλακτικό ένα είδος απολύτου πρώτης ανάγκης και όχι φυσικά μόνο στις παραπάνω ομάδες.Άλλωστε οι κατασκευαστές προφυλακτικών είναι πλέον τόσο «ευρηματικοί» όσον αφορά την από …κάθε άποψη «ποικιλία» τους, ώστε ακόμη και όσοι βρίσκουν τη χρήση τους μια διαδικασία αμήχανη ή άχαρη, δεν έχουν πλέον κανένα επιχείρημα…

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook