Ο κυβερνητικός βηματισμός, αλλά και το ζήτημα ενδεχόμενων αλλαγών στην κυβέρνηση, ενδέχεται να τεθούν κατά τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, ο κ. Σαμαράς, που εμφανίζεται προβληματισμένος για τις επιδόσεις του κυβερνητικού σχήματος σε ορισμένους τομείς, προσανατολίζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου.

Εντούτοις, στο ζήτημα του ανασχηματισμού οι εισηγήσεις εμφανίζονται αντικρουόμενες, με ορισμένους να εμφανίζονται αρνητικοί, θεωρώντας ότι η εικόνα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του κ. Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις παραμένει ισχυρή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του όχι νωρίτερα από το Μάρτιο, ενώ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, δεν άφησε τους συνομιλητές του να καταλάβουν τις διαθέσεις του ως προς το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς από την προσεχή Τετάρτη, μετά την επίσκεψη Ολάντ, θα έχει κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς προκειμένου να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο.

Προγραμματική συμφωνία

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είναι το ενδεχόμενο επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας στη βάση της οποίας σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει ανοιχτά το ζήτημα, ενώ και ο κ. Κουβέλης φέρεται να αντιλαμβάνεται την ανάγκη αλλαγών στο κείμενο, που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Και οι δύο κυβερνητικοί φαίνεται άλλωστε να επιθυμούν να αναφερθεί ρητώς ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στη Realnews, διατύπωσε την προσωπική του δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου.

Ανεργία και απορρόφηση κονδυλίων

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματικότητα ανά υπουργείο του κυβερνητικού έργου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook