Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελατί Ομπεϊντί πέρασε από τη Λιβύη στη γειτονική Τυνησία και από εκεί πέταξε για την Αθήνα, όπως δήλωσε χθες στο Reuters (Ρόιτερς) μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Ντζέρμπα. Σύμφωνα πάντα με το Reuters ο Ομπεϊντί μετέβη στην Αθήνα για να μεταφέρει ένα μήνυμα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται ο Ομπεϊντί ο άνδρας των υπηρεσιών ασφαλείας της Τυνησίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, απάντησε: «Έφυγε για την Αθήνα».

Νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο της Τυνησίας TAP είχε μεταδώσει ότι ο Ομπεϊντί είχε περάσει στην Τυνησία και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Ντζέρμπα. Πρόσθετε άλλωστε ότι ο λίβυος υφυπουργός δεν έχει μεταβεί στην Τυνησία για επίσημη επίσκεψη και δεν έχει έρθει σε επαφή με τυνήσιους αξιωματούχους.

Λίβυοι αξιωματούχοι από την Τρίπολη δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις κινήσεις του Ομπεϊντί.

Στη Βεγγάζη Βρετανοί διπλωμάτες

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι απέστειλε ομάδα διπλωματών, για να έχουν επαφές με την ηγεσία των εξεγερμένων στη Βεγγάζη. Η αποστολή αυτή έφθασε στη Βεγγάζη χθες Σάββατο, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Πρέντις, τον πρεσβευτή της Βρετανίας στη Ρώμη και παλαιότερα στη Βαγδάτη, ανέφερε σήμερα το Φόρεϊν Οφις.

Το Φόρειν Οφις εκτιμά ότι κατ\’ αυτόν τον τρόπο «θα έχει ενημέρωση για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και, γενικότερα, για ό,τι συμβαίνει στη Λιβύη».

Παραίτηση Τρίκι. Στην Τυνησία ο Λααμπίντι

Ενας υψηλόβαθμος Λίβυος διπλωμάτης, ο Αλι Τρίκι, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως σύμβουλος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσαν  αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Τρίκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αφρικανικών Θεμάτων, που έχει επίσης εκπροσωπήσει τη Λιβύη στον ΟΗΕ και τη Γαλλία συναντήθηκε την Κυριακή στο Κάιρο με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όμως αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του, όμως δεν διευκρίνισε αν συντάσσεται με τους εξεγεμένους, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο Τρίκι ήταν πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ μέχρι το 2009, προτού προεδρεύσει της γενικής συνόδου του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του 2010.

Εξάλλου ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Αμπντελαντί Λααμπίντι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, εισήλθε σήμερα το πρωί στην Τυνησία από το συνοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Τυνησίας κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο Λααμπίντι έφτασε στα σύνορα με επίσημο όχημα και με αυτοκίνητο συνοδείας. Και τα δύο κατευθύνονται προς την Ντζέρμπα.

Στις 28 Μαρτίου ο Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα είχε μεταβεί στη Τυνησία από τον ίδιο δρόμο επισήμως για «μία ιδιωτική επίσκεψη», όπως είχε δηλώσει Τυνήσιος αξιωματούχος. Δύο ημέρες αργότερα ο Μούσα Κούσα έφυγε από την Ντζέρμπα για το Λονδίνο με μία πτήση της Swissair. Ο Λααμπίντι είχε συνοδεύσει τον Κούσα σε αυτό του το ταξίδι στην Τυνησία, αλλά επέστρεψε αυθυμερόν στην Τρίπολη.

Βοήθεια από ΟΗΕ. Προτροπή Τούτου για Καντάφι

Ο ΟΗΕ συνομιλεί με όλες τις πλευρές στη Λιβύη για να προσφέρει βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ρασίντ Χαλίκοφ. «Τίποτα δεν είναι στο τραπέζι. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και απρόβλεπτη», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου από την Τύνιδα.

«Χρονοδιάγραμμα, μπορώ να σας δώσω μόνο ένα χρονοδιάγραμμα: το συντομότερο δυνατό διότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να απαλύνουμε τα βάσανα του λαού. Ο διάλογος συνεχίζεται με όλες τις πλευρές και θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται», υπογράμμισε ο Χαλίκοφ.

Ο ΟΗΕ απέσυρε το διεθνές του προσωπικό από τη Λιβύη στα τέλη Φεβρουαρίου εξαιτίας της κρίσης, όμως οι υπηρεσίες τροφίμων και προσφύγων εξακολουθούν να προσφέρουν περιορισμένη βοήθεια στα ανατολικά της χώρας, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο Χαλίκοφ.

Οι Λίβυοι υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες και κυρίως στις πόλεις τις οποίες πολιορκούν οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τον Χαλίκοφ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και λίβυοι αξιωματούχοι είχαν θετικές συνομιλίες σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στη Λιβύη.

Ο Ερυθρός Σταυρός και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προσφέρουν επίσης βοήθεια σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους που φεύγουν από τη Λιβύη και έχουν περάσει στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Ο Χαλίκοφ δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία είναι πλέον σταθερός, όμως χρειάζεται ακόμη βοήθεια για την απομάκρυνση από τη Λιβύη εργατών κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική. «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, όμως εξακολουθεί να είναι εύθραυστη», επεσήμανε.

Εξάλλου ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε σήμερα ότι μία δίοδος εξόδου από την κρίση στη Λιβύη θα ήταν να δοθούν εγγυήσεις στον Καντάφι ότι δεν θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι «είναι η λιγότερη κακή λύση» για να σωθούν ζωές.

«Πρέπει να βρεθεί η λιγότερη κακή λύση», δήλωσε ο Τούτου. «Είναι προφανές ότι σε έναν καλύτερο κόσμο θα λέγαμε ένα πράγμα: \’τον συλλαμβάνετε και τον προσάγετε στη δικαιοσύνη\’. Ομως γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί στον κόσμο στον οποίο ζούμε», επεσήμανε ο Τούτου σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό BBC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook